Přiznáváme se k trapnosti. Výstava v Ostravě připomíná skupinu Přirození

ČTK ČTK
20. 9. 2022 14:54
V letech 1989 až 1992 existovala undergroundová výtvarná skupina Přirození, která ovlivnila porevoluční ostravskou uměleckou scénu. Tvorbu jejích členů i přátel teď představuje retrospektivní výstava, kterou lze od středy navštívit v ostravském Domě umění.

Připravila ji Galerie výtvarného umění v Ostravě, potrvá do 31. prosince. Zahrnuje díla Daniela Balabána, Zdenka Janošce Bendy, Hany Puchové či Jiřího Surůvky. Celkem obsahuje práce 14 autorů. "K vidění budou jejich rané malby, grafiky a objekty plné sexuality, grotesky i provokativního pojetí víry. Součástí výstavního projektu jsou také unikátní amatérské filmové nahrávky, které dosud nebyly publikovány," říká mluvčí galerie Jana Malášek Šrubařová.

Podle ní umělce spojoval manifest z roku 1989 s hesly jako "Přiznáváme se k trapnosti" nebo "Čistému vše čisté", která vyjadřovala radikální postoj tehdejší mladé generace vůči establishmentu.

Skupina vznikla roku 1989, kdy se několik mladých lidí rozhodlo vyjádřit nesouhlas s oficiálním uměním. Ke stěžejním okamžikům patřila jednodenní výstava Ahoj lidé! v podchodu k autobusovému nádraží v Ostravě.

Akce se stala jedním z podnětů pro založení skupiny. Ta fungovala na bázi undergroundového společenství, jež jako jediné umožňovalo svobodnou tvorbu. Umělci pořádali výstavy v ateliérech, bytech, na půdách, ale třeba i venku na haldě Ema nebo kopci Landek v Petřkovicích poblíž Ostravy.

Členové se scházeli a společně vystavovali také v domě mikrobiologa Vladislava Holce, který se stal jejich nejmenovaným kurátorem a galeristou, či v bytě manželů Heleny a Pavla Šmídových. Název skupiny vymyslel Daniel Balabán s bratrem, literátem Janem Balabánem, a se Zdeňkem Janošcem. Směrem k performanci pak činnost spolku posunul Jiří Surůvka se svým kabaretem Návrat mistrů zábavy.

Po rozpadu skupiny její členové vystavovali společně jen dvakrát, a to v Ostravě na výstavě Přirození po deseti letech v antikvariátu Černý pavouk roku 1999 a Přirození po dvaceti letech v Minikině Kavárně v roce 2010. Nynější třetí kolektivní retrospektivu připravila kurátorka Renata Skřebská.

 

Právě se děje

Další zprávy