Přijíždí Cullberg Ballet, jasná hvězda současného tance

Kultura ČTK Kultura, ČTK
28. 5. 2013 15:27
Cullberg Ballet vystoupí v Praze na Nové scéně
Cullberg Ballet
Cullberg Ballet | Foto: Cullberg Ballet

Praha - Švédský Cullberg Ballet se po čtyřiceti letch vrací do České republiky. Jeden z nejproslulejších tanečních souborů světa vystoupí 3. června na Nové scéně s triptychem choreografa Alexandra Ekmana Studie zábavy.

Soubor je spojen zejména se jmény jeho zakladatelky, choreografky Birgity Cullbergové a jejího syna, choreografa Matse Eka. Soubor v tuzemsku vystoupil pouze jednou v roce 1970.

"Cullberg Ballet a Alexandr Ekman jsou jména, o která na Nové scéně stojíme od samého začátku našeho působení. Že se nám je podařilo přivézt až po více než třech letech, je jen dokladem toho, jak může být složité termínové vyjednávání s hvězdami současného tance a jak složité je na zahraniční hostování tohoto typu sehnat finanční prostředky," říká ředitel Nové scény Národního divadla Štěpán Kubišta.

Choreograf Alexandr Ekman, který působil mimo jiné jako tanečník v Nederland Dans Theatre II a spolupracoval například s Jiřím Kyliánem nebo Matsem Ekem, je podle odborníků vycházející hvězda mezinárodní taneční scény. Ekmanův triptych z roku 2010 je jeho první celovečerní dílo. Ve třech choreografiích mísí ambivalentní nálady, absurditu s melancholií a nadsázkou.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

"Dílo mladého choreografa Alexandra Ekmana dokazuje, že baletní soubor s dlouhou tradicí může mít zcela inovativní, experimentální repertoár, a že se dramaturgická odvaha vyplatí. Cullberg je trendy a zároveň značkou špičkové taneční virtuozity," uvedla k hostování šéfredaktorka Taneční zóny Jana Návratová.

"Mým záměrem bylo vytvořit inscenaci, která bude svou různorodostí diváky neustále překvapovat. Odjakživa jsem fascinován různými klišé show businessu a v tomto představení jsem se pokusil položit divákům otázku, kde vede hranice mezi zábavou a uměním," říká Alexander Ekman o představení, které uvidí i pražské publikum.

Birgita Cullbergová soubor založila v roce 1967, od roku 1985 do roku 1993 ho vedl její syn, známý tanečník a choreograf Mats Ek. Původní složení bylo osm tanečníků z Kanady, Nového Zélandu, Švédska, Ameriky a Jugoslávie. Mezinárodnímu obsazení je Cullberg věrný dosud, dnes má 16 tanečníků z celého světa. Soubor je důležitým nositelem švédského kulturního odkazu, staví především na osobnostech svých tanečníků a jejich výjimečných technických schopnostech.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy