Příběhy lidí a planety. Světelnou instalaci do parku umístil festival Signal

Světelnou instalaci je možné vidět do příští středy 28. dubna vždy od 12:00 do 24:00.
Instalace festivalu Signal v pražské Stromovce.
Instalace festivalu Signal v pražské Stromovce.
Instalace festivalu Signal v pražské Stromovce.
Instalace festivalu Signal v pražské Stromovce.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
23. 4. 2021 13:09
Světelnou instalaci, která připomíná proměny životního prostředí na Zemi, lze od pátečního poledne vidět na Výstavišti v pražských Holešovicích. Umístili ji tam organizátoři festivalu Signal na počest mezinárodního Dne Země.

Dílo vytvořilo italské studio Accurat, přístupné bude do příští středy 28. dubna vždy od 12:00 do 24:00 na takzvané Bruselské cestě.

Instalace sleduje změny na Zemi pomocí projekce snímků z archivu americké NASA, které zaznamenávají, jak se planeta změnila za uplynulých 20 let. Datová tapiserie pak ilustruje změny prostředí v uplynulých staletích.

Kombinací rozličných zdrojů dat, jež zobrazují svět z globálního i lokálního pohledu, umělecké dílo vypráví příběhy lidí a proměn jejich prostředí.

Výzkum a design byly podle autorů provedeny s ohledem na jedince. Data představují skutečný život, snímek světa v daném konkrétním čase, avizují tvůrci. Změny stavu světa sledují pomocí indikátorů, jako je světová populace, průměrná teplota, míra nemocí nebo spotřeba energie.

Vedle celosvětových fenoménů velkého měřítka, které jsou na vizuální tapetě zaznamenány širokými tahy, může divák nahlížet také na jednotlivé příběhy reprezentující důsledky těchto rozsáhlých jevů, jako je mizející Aralské moře, pokles průměrné délky života v Kambodži během občanské války nebo rychlá změna jihokorejského exportu z původních zemědělských produktů na nové špičkové technologie.

Podle tvůrců data na pohled vytvářejí líbivou mozaiku, poetický gobelín stejně jako působivé snímky z NASA však podle nich zobrazují nemilosrdnou změnu.

Accurat je mezinárodní studio zabývající se výzkumem dat, designem a inovacemi. Sídlí v Miláně i New Yorku a čítá tým 35 vědců, analytiků, designérů a vývojářů.

Festival světla Signal se konal několik let v Praze na podzim, zastoupen byl také v dalších městech. Loňský ročník se neuskutečnil kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru.

"Nikdo se nyní neodvažuje předvídat, jak bude vypadat situace na podzim, co bude možné, a co nikoliv. Právě proto jsme na letošní rok připravili také řadu menších akcí, jako je oslava Dne Země," říká ředitel festivalu Martin Pošta.

"Plánů máme hodně. Musím ale přiznat, že už se nemůžeme dočkat, až se potkáme s návštěvníky festivalu. Česká kulturní scéna dostala za poslední rok pořádně zabrat. Umění lidem chybí. Museli jsme proto využít první možné příležitosti rozvolnění a vydat se do veřejného prostoru," doplňuje Pošta.

 

Právě se děje

Další zprávy