Příběh Nataschi znovu ožívá. Přes zákaz

Jitka Gráfová a ČTK
30. 11. 2006 13:00
Praha - Svému únosci po více než osmi letech unikla, novinářům nikoli. V 11 zemích včetně Česka vychází kniha Natascha Kampuschová: dívka ze sklepa.

Knihu napsali britští novináři Allan Hall a Michael Leidig. Natascha byla ve Vídni cestou do školy unesena Wolfgangem Priklopilem 2. března 1998; od té doby se případem zabývají a publikují o něm texty. To je i důvod rychlého vydání knihy poté, co v srpnu dívka uprchla a únosce se sám zabil.

Nedobrovolná hrdinka příběhu, který nedávno hýbal světovými médii, ale bojuje proti zveřejnění knihy. Právníci Nataschi Kampuschové hrozí autorům žalobou, protože nepožádali jejich mandantku o svolení.

Natascha Kampusch, která unikla z osmiletého věznění, je v Rakousku událostí číslo 1
Natascha Kampusch, která unikla z osmiletého věznění, je v Rakousku událostí číslo 1 | Foto: Reuters

Zástupci mladé Rakušanky knihu pokládají za snůšku vyvrácených nepravd. V jednom ze zveřejněných úryvků se například uvádí, že její matka byla s Wolfgangem Priklopilem v kontaktu, což později rakouská policie popřela.

Novináři si pohrávají i s myšlenkou, že sklepní prostor v domě únosce byl pro dívku vcelku vítaným útočištěm. Tím podle právníků roztáčejí kolotoč domněnek, zda byla Natascha jako dítě před únosem zneužívána nebo zda udržovala s Priklopilem sexuální vztah. Kromě podivných vztahů s matkou totiž píší novináři také o fotografiích polonahé pětileté Nataschi.

V češtině vydává knihu nakladatelství Práh, dvousetstránkový text převedlo do češtiny za čtrnáct dní. Náklad je prý několik desítek tisíc výtisku.

Právníci varovali nakladatele, aby knihu nevydávali. Pohrozili i knihovnám a už prý chystají žalobu na Server Times Online, který otiskl minulý čtvrtek a pátek jako první ukázky z knihy.

"Jsem přesvědčen, že se jedná o knihu seriózní, a domnívám se, že by žalobci neměli moc šancí na úspěch," uvedl pro Aktuálně.cz majitel nakladatelství Práh Martin Vopěnka.  "U soudu by museli žalobci dokázat, že autoři Kampuschovou poškodili nepravdivým tvrzením," dodává.

Pro větší serióznost vydavatel také zdůraznil jména autorů. "Z vydavatelské praxe vím, že kdybychom tam jména neuvedli, mohlo by to působit, jako že to napsala Natascha."

Pokud by přece jen k soudnímu sporu došlo, vydavatelství je podle něj připraveno se bránit. "Samozřejmě bychom do toho museli vložit finanční prostředky a hlavně energii," uzavírá Vopěnka.

Dívka ze sklepa se objeví i v dalších zemích, ale Německo mezi nimi zatím nebude. Stejně jako v Rakousku by se tam zatím kniha neměla prodávat. Pro ty, kdo vládnou angličtinou, není ovšem nic snazšího než sáhnout po internetových obchodech.

 

Právě se děje

Další zprávy