"Prezidentská" Válka s mloky vstupuje do Státní opery

Kultura ČTK Kultura, ČTK
10. 1. 2013 17:17
Opera s hudbou Vladimíra Franze má premiéru den před volbami
Foto: Jan Langer

Praha - První premiérou roku 2013 Opery Národního divadla je 10. ledna večer Válka s mloky, kterou na motivy románu Karla Čapka zkomponoval přední český hudební skladatel a prezidentský kandidát Vladimír Franz. Hudebního nastudování se ujal skladatel a dirigent Marko Ivanović, režijně inscenaci vytvořil David Drábek. Libreto Rostislava Křivánka není klasickou dramatizací.

Foto: ČTK

Premiéra se koná jen den před zahájením prezidentské volby, Vladimír Franz se jí kvůli večerní televizní debatě všech kandidátů nezúčastní. "Opera byla složena před sedmi lety, kdy jsem netušil, že takto historie doběhne umění. Do dramaturgického plánu byla nasazena před rokem a půl, a že se všechno uspořádá takto, to bych opravdu nenaplánoval. Pochopitelně jsem chtěl premiéru vidět, je to otázka splnění životního snu. Který český skladatel nemá jako osobní metu mít světovou premiéru v Národním divadle? Ale na druhé straně je tady služba veřejnosti a já jsem se rozhodl, že budu na té debatě," řekl Franz.

Základem dějové linky libreta jsou pouhé dvě stránky ze závěru Čapkova románu, na nichž poštovní úředník Fred Dalton rozesílá na všechny strany telegramy o noční obrovské přílivové vlně, která smetla půl města do moře, posílá prosby o pomoc a nakonec vždy připojí doušku s prosbou o vyřízení pozdravu své milé Minnie. Do textu jsou včleněny paradoxní reklamní bloky, inscenace pracuje se sitcomovým smíchem, některé pasáže jsou stylizovány jako pokleslý muzikál, součástí je také vystoupení metalové kapely.

"Užité prostředky poukazují na manipulaci s masou i společností a toto jsou sofistikované nástroje, které slouží k vymývání mozku. Proto jsem se jich nevzdal. V opeře jsou ukazovány jako nástroje narušení lidské koncentrace, lidského myšlení, které neustále vstupují vtíravě do života a myslí za vás," podotkl Franz.

V hlavních rolích se objeví Valentin Prolat (Fred Dalton), Maria Kobileská (Minnie Lascottová), Richard Haan (Olivier Lascott) nebo Roman Vocel (Jensen). Ve dvojroli Poseidona a Billyho Binga se představí Petr Kotvald.

Reprízy Války s mloky jsou naplánovány na 17. a 29. ledna, 24. února a 3. března.

Foto: ČTK

 

Právě se děje

Další zprávy