Prestižní Bookerovu cenu má sága o nefunkční rodině

tur
17. 10. 2007 13:02
Anne Enright vyšachovala i McEwana.
Foto: Reuters

Londýn - Vítězem letošní Man Booker Prize se proti všem očekávání i tipům sázkařů stala sága o irské rodině The Gathering spisovatelky Anne Enright.

Sir Howard Davies, předseda poroty, která každoročně oceňuje nejlepší anglicky psanou beletrii z británie, Irska a Commonwealthu, o knize prohlásil, že je silná, znepokojující a místy rozzuřená. "The Gathering je neohrožený portrét truchlící rodiny podaný tvrdým a úderným tónem," dodal.

"Je to silný příběh, který vás strhne a má absolutně brilantní konec. Jsou to jedny z nejlepších závěrečných vět ze všech románů, jaké jsem kdy četl," prohlásil po dvou a půl hodinovém jednání poroty.

Sama autorka, která byla v užším výběru považována za outsidera, se podle BBC netajila překvapením. "Byla jsem připravená na všechno. Tedy skoro všechno, kromě zrovna toho."

Za favorita letošního ročníku byl brán Ian McEwan. Byl totiž jedinou personou z překvapivých třinácti jmen širší nominace. Kvůli silnému zastoupení nových jmen a víceméně neznámých titulů se o letošním výběru od začátku mluvilo jako o seznamu absentérů.

Jedním z nich je i čtvrtá kniha někdejší televizní producentky. To se ale brzy změní: vítězství kromě 50 tisíc liber automaticky znamená zvýšenou publicitu a prodej knih, potažmo vstup do elitního klubu.

Anne Enright ve vítězném románu líčí příběh irské ženy, kterou sebevražda jejího bratra přiměje k tomu, aby se hlouběji zabývala osudy posledních tří generací její nefunkční rodiny.

"Rodina je něco, čemu neuniknete. Neexistuje něco jako nebýt součástí nějaké rodiny," vysvětluje. "Volně navazuji na tradici irských autorů, která za mnohé vděčí Joyceovi - ten dokázal, že všechno je možné."

Foto: Reuters

Pokud Howard Davies tvrdí, že The Gathering je depresivní a místy bezútěšný příběh, Anne Enright těmto charakteristikám nikterak neodporuje. "Miluju je. Jsou naprosto fér. Není to radostná kniha."

Posledním irským autorem, který obdržel Man Booker Prize, byl před dvěma lety John Banville za taktéž ponurý, jazykově bohatý román The Sea.

Vetrán Ian McEwan soutěží s nováčky

Výhru hodlá vítězka použít na zařízení nové kuchyně a zároveň podotkla: "Včera jsem si koupila nové šaty, jsem ráda, že dnes si je už můžu dovolit."

Nicméně i její předchozí romány zaznamenaly jistý úspěch. What Are You Like? z roku 2000 byl nominován na Whitebreadovu cenu, avšak teprve nyní se dá očekávat autorčin vzestup.

Foto: www.themanbookerprize.com

Dosud prodané tři tisíce výtisků The Gathering se brzy jistě znásobí a její další knihy, stejně jako tři už napsané, budou sledovány s větší pozorností.

Právě popularizační efekt včetně postupného zveřejňování nominací je hlavním cílem ceny. Booker Prize patří k nejdůležitějším oceněním anglicky psané literatury a vyhlašuje se od roku 1969.

Těší se těší velkému mediálnímu zájmu včetně obsáhlých diskuzí a tradičních sázek na vítěze. Je ovšem pravda, že favorit bookmakerů vyhrál naposledy v roce 2002.

Sázkaři letos postupně vynesli, spolu s McEwanem, do pozice favorita Lloyda Jonese a jeho knihu Mister Pip. Příběh o bílém učiteli, kteří učí Papuánce jen podle Dickensových Nadějných vyhlídek, se od kursu 20:1 probojoval až na 2:1.

Kdo si vsadil  na Anne Enright, vyhrál poměrem 12:1.

 

Právě se děje

Další zprávy