Překladatelé na Skřipec natáhli Moji německou matku

13. 5. 2011 23:04
Letos odborná porota vybírala jen ze dvou nominantů

Praha - Letošní anticenu Skřipec za překladatelské pochybení dostala kniha Niklase Franka Moje německá matka, kterou pro nakladatelství Práh přeložil Vlastimil Dominik. Udílení anticeny ale ohrozil rekordně nízký počet nominovaných - porota letos od veřejnosti dostala jen dva návrhy.

Skřipec je udělován odbornou porotou Obce překladatelů nakladatelstvím a překladatelům, kteří v uplynulém roce porušili pravidla profesní etiky. "My sami mezi vydanými knihami hříšníky nehledáme. Nominováni jsou vždy ti, které nám veřejnost navrhne. Letos jsme ale obdrželi jen dva návrhy," řekl jeden z porotců Václav Jamek s tím, že v předchozích ročnících vybírali z pěti až deseti kandidátů.

Samo udílení anticeny na veletrhu Svět knihy Praha tak bylo letos ohroženo. "Říkali jsme si, že ji letos možná ani neudělíme. Překladatelských chyb v této publikaci ale bylo tolik, že si Skřipec zaslouží, přestože se jedná o poměrně dobrou knihu na zajímavé téma," doplnil Jamek.

Autorem knihy je Niklas Frank, syn válečného zločince Hanse Franka, generálního guvernéra Polska, který byl v Norimberském procesu odsouzen k trestu smrti. Satirický příběh vydalo v loňském roce nakladatelství Práh.

Jeho zástupce se vyhlašování také zúčastnil. "Přiznávám, že jazykovou stránku překladu jsem podcenil. Svou hodnotu ale kniha má. I recenze na ní byly kladné," prohlásil majitel nakladatelství Práh Martin Vopěnka.

Porotci na předávání citovaly některé z úryvků z "oceněné" knihy, které v zaplněném hledišti vyvolávaly salvy smíchu. Cílem této společenské hry, jak organizátoři soutěž nazývají, ale není nikoho zesměšnit nebo urazit. Skřipec má prý veřejnosti připomenout, že na kvalitním překladu záleží.

"Na českém trhu působí řada vysoce kvalitních překladatelů. Problémem je ale to, že se překládá příliš velké množství knih, na které jejich kapacita nestačí," vysvětlil Jamek.

Kromě anticeny Skřipec se na literárním veletrhu na pražském Výstavišti předávala mimo jiné také Cena svobody na počest Woodrowa Wilsona za podporu česko-amerických vztahů. Letos ocenění, které nese jméno 28. prezidenta Spojených států, získala in memoriam Eva Slámová. Dlouholetá šéfredaktorka nakladatelství Argo byla oceněna za výjimečnou pozornost, kterou ve své funkci věnovala americké literatuře a zprostředkovala ji tak řadě tuzemských čtenářů.

 

Právě se děje

Další zprávy