Představ si realitu, realizuj představu. Modely ukazují jak

FOTO Modely v Rudolfinu lákají do imaginárních světů
Antony Gormley: Space Station and Other Instruments, 2011. Britský umělec vystavuje v Praze dvě instalace s názvy Memes a Tankers. Zabývá se v nich lidským tělem jako prostorem, rozdílem mezi subjektivní reakcí diváka a realitou objektu. Gormley trvá na tom, že ho zajímá význam slova model jako obraz utopické projekce.
Antony Gormley: Space Station and Other Instruments, 2011.
Antony Gormley, Determine, 2013.
Lorenz Estermann, PLOT-house, 2014. Rakouský vizuální umělec staví z překližky zmenšené domy a věže, které mohou vzbuzovat dojem architektonických modelů. Těžištěm jeho přístupu ale je dekonstrukce a rekonstrukce architektury, při níž dochází k míšení, juxtapozici a překrývání prvnků skutečné architektury s čistě fiktivními elementy.
Foto: Galerie Rudolfinum
Kultura juk, Kultura
30. 1. 2015 13:39
Jedenáct současných umělců pokračuje v expozici Model v dlouhodobém programu Galerie Rudolfinum, který zkoumá vztah reality a uměleckého díla.

Praha - Expozice Model v pražské Galerii Rudolfinum zkoumá vztah reality a jejích projekcí prostřednictvím děl jedenácti uznávaných výtvarníků. Základním tématem je model jako obraz reálného objektu, který vznikl nebo teprve má vzniknout. Výstava představuje nejen klasickou skulpturální podobu modelu, ale zkoumá i jeho dvojrozměrné fotografické a audiovizuální ztvárnění.

Jaroslav Róna, Spalovna, 2003.
Jaroslav Róna, Spalovna, 2003. | Foto: Galerie Rudolfinum

Kurátor Ladislav Kesner přizval ke společné expozici umělce z Británie (Antony Gormley, Julian Opie, Rachel Whiteread, Němka žijící v Anglii Mariele Neudecker), Německa (Thomas Demand, Thomas Schütte), Rakouska (Lorenz Estermann), USA (Tom Sachs) a Nizozemska (Edwin Zwakman), které doplnil českým malířem a sochařem Jaroslavem Rónou a mladou slovenskou umělkyní Pavlou Scerankovou.

Pestrostí zastoupených umělců, kteří se vyjadřují skrze odlišná média, chtěl kurátor Ladislav Kesner otevřít prostor k reflexi samotného pojmu model a jeho místa v současné umělecké praxi.

„Ukazuji, že model-making, modelářství, je zajímavou a významnou disciplínou současného vizuálního umění,“ vysvětluje. „V oblasti se dnes pohybuje řada významných umělců, ať už sochařů, kteří dělají trojrozměrné instalace, nebo i fotografů používající modely k zachycení reality svým výrazovým prostředkem.“

Foto: Galerie Rudolfinum

"Nezajímá mě ani tak proces zkoumání věrnosti reality jako spíš subjektivní vnímání reality z pozice diváka," říká Thomas Demand, který zkoumá možnosti architektonických modelů a proslul například fotografiemi trojrozměrného modelu Oválné pracovny v Bílém domě. S milimetrovou přesností pomocí modelu popisuje proměny vzhledu pracovny, k nimž došlo za úřadování posledních čtyř amerických prezidentů.

Přesah modelů k fotografii, videu nebo malířství zdůrazňuje jejich schopnost otevřít realitu materiálním a současně volným estetickým kvalitám. S nimi poskytují prostor fantazii a hře, tak jako třeba animace silnice ubíhající před divákovýma očima od Juliana Opie.

„Modely přímo vyzývají k imaginativní představivosti,“ popisuje Kesner. „Právě díky napětí, které tvoří mezi odkazem k realitě a materiálností objektu. Pobízejí nás například Představ si, že řídíš!‘“

Materiální, v podstatě řemeslná složka zároveň „modeláře“ nutí uvažovat ve velmi praktických intencích.

Edwin Zwakman: Pond, 2013.
Edwin Zwakman: Pond, 2013. | Foto: Galerie Rudolfinum

„Na výstavu jsem přivezla sklolaminátový model ledovce,“ ukazuje Mariele Neudecker, která strávila měsíc v Grónsku. „Přemýšlela jsem, jak ledovec zachytit – pro jeho pomíjivost by bylo dvojrozměrné zobrazení nedostatečné. U skulpturálního modelu jsem ale musela řešit, jak vyjádřit jeho velikost tak, aby vůbec prošel dveřmi…“

Expozice nazvaná jednoduše Model navazuje na předchozí projekty Galerie Rudolfinum, která téma vztahu reality a uměleckého díla dlouhodobě sleduje.

Model. Galerie Rudolfinum, Alšovo nábřeží 12, Praha 1. Umělci: Thomas Demand, Lorenz Estermann, Antony Gormley, Mariele Neudecker, Julian Opie, Jaroslav Róna, Tom Sachs, Pavla Sceranková, Thomas Schütte, Rachel Whiteread, Edwin Zwakman. Kurátor: Ladislav Kesner. Potrvá do 3. května 2015.

 

Právě se děje

Další zprávy