Preciznost a intimita. Galerie Hollar zahájila festival komorní grafiky

ČTK ČTK
22. 11. 2021 10:40
V Galerii Hollar na pražském Smetanově nábřeží začal tradiční festival komorní grafiky. Při vernisáži pořadatelé vyhlásili držitele Ceny Sdružení českých umělců grafiků Hollar, jímž se stal Jan Kocman, a Ceny Nadace Hollar, kterou převzal Mikuláš Axmann.
V pražské Galerii Hollar začal festival komorní grafiky.
V pražské Galerii Hollar začal festival komorní grafiky. | Foto: ČTK

Festival nabízí drobné grafické práce vhodné i jako možný vánoční dárek, potrvá do 23. prosince. Grafický trh se zde koná 8. prosince.

Svá díla v Hollaru představuje přes šest desítek autorů, kteří se grafice věnují buď naplno, nebo ji tvoří doplňkově k malbě či kresbě. Kromě oceněných tvůrců Kocmana a Axmanna tu grafiky vystavují Tomáš Bím, Vladimír Suchánek, František Hodonský, Xénia Hoffmeisterová, Pavel Sivko, Jiří Slíva nebo Martin Velíšek.

Cenu Sdružení českých umělců grafiků Hollar dostal Jan Kocman.
Cenu Sdružení českých umělců grafiků Hollar dostal Jan Kocman. | Foto: ČTK

Dle pořadatelů festival oslavuje uměleckou či řemeslnou preciznost a intimitu. Komorní grafika se vymezuje vůči velkolepé tvorbě pro velké výstavní síně, veřejný prostor či masové publikum. Její ambicí je koncentrovaný projev na drobné ploše, který míří v jednu chvíli na jediného diváka.

Sdružení českých umělců grafiků Hollar vzniklo roku 1917, od začátku byla jeho programem technická dokonalost grafické práce a navázání na tradice 19. století. K zakládajícím členům patřili František Bílek, František Kysela či Jan Konůpek.

Od roku 1956 fungovala skupina Hollar při Svazu českých výtvarných umělců, byla orientována na průbojnější a experimentální směry nebo propagaci české grafické tvorby v zahraničí. Spolek nedobrovolně přerušil činnost roku 1972 za normalizace.

Po roce 1989 byl obnoven a později získal zpět galerii na Smetanově nábřeží. Mezi jeho členy patřili Vojtěch Preissig, Kamil Lhoták, Emil Filla, František Kupka, Zdeněk Sklenář či Adolf Born. Nyní sdružuje 160 grafiků, teoretiků umění a tiskařů.

 

Právě se děje

Další zprávy