Pražské Výstaviště se opět mění na Svět knihy

Kultura ČTK Kultura, ČTK
12. 5. 2011 9:20
Akce představí e-knihy i Poleno pátera Koniáše

Praha - Na pražském výstavišti začal 17. ročník mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy Praha. Hlavním tématem je letos literatura arabského světa, zejména Saúdskoarabského království. 

Kromě centrální expozice bude program i mimo areál Průmyslového paláce; nemají chybět workshopy, ukázky kaligrafie, diskuse s odborníky na arabskou literaturu a další akce. Výběr letošní země nicméně vzbudil v médiích otázky, zda má právě tamní literatura co nabídnout.

Pro domácí nakladatele je akce po předvánočních žních a následném útlumu druhým obdobím sklizně. Ke Světu knihy tak každoročně směřují novinky z domácí i překladové produkce. Na čtenáře tradičně čekají domácí spisovatelé, kteří se zúčastní autogramiád nových knih.

Pražská akce se svým zaměřením na „koncové uživatele" liší od světových megapodniků typu Frankfurtu, kde je hlavní náplní byznys a prodej práv. Pořadatelé se však snaží dokázat, že nekončí u „velkého trhu" speciálních nabídek, slev a výprodejů. I pro letošní ročník připravili také přednášky a veřejná autorská čtení. Premiéru letos má i speciální pavilon, který se věnuje novému fenoménu  - elektronickým knihám. "Svět e-knih představí čtečky knih i nejnovější díla, která lze v této formě číst," uvedla ředitelka veletrhu Dana Kalinová.

Letošního veletrhu Svět Knihy Praha 2011 se účastní téměř pět set účinkujících z Česka i zahraničí. Do metropole přijedou vystavovatelé z téměř 50 zemí světa, například Británie, Brazílie, Spojených států nebo z Mongolska a Tchaj-wanu.

Program veletrhu počítá také s udílením literárních cen. Kromě tradiční Ceny Jiřího Ortena bude vyhlášen vítěz ceny Český bestseller za rok 2010 nebo ankety o největšího škůdce české knihy, který dostane titul Poleno pátera Koniáše (a dá se předpokládat, že to budou iniciátoři zvýšení DPH pro knižní produkci).

Ortenova cena pro autory mladší 30 let bude udělena po čtyřiadvacáté. Nominovanými jsou Jaroslav Balvín (za knihu Mácha: Deníky. Turistický průvodce), Zuzana Faltýnová (Vikinská princezna aneb Velké velrybí vyprávění) a Františka Jirousová (Vyhnanci). Jeden z těchto autorů se tak už ve čtvrtek zařadí po bok předchozích laureátů ceny, mezi nimiž nechybí Michal Viewegh, Jaroslav Rudiš nebo Petra Hůlová.

Festival navštíví obvykle okolo 40 tisíc lidí. 

 

Právě se děje

Další zprávy