Pražská muzejní noc znovu hlásí rekord

kul
15. 6. 2008 15:10
Galerie: Nejvíc se jezdilo za letadly do Kbel
Děťátko. Muzeum člověka
Děťátko. Muzeum člověka | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V roce 2004 přišlo Národní muzeum s projektem první Pražské muzejní noci. Od té doby se počet návštěvnických vstupů zvýšil víc než třikrát na loňských 170 tisíc.

A v sobotu padl znovu rekord čím dál populárnější akce: 202 tisíce návštěvnických vstupů. Už proto že, pátý ročník Pražské muzejní noci opět nabídl víc účastníků - tentokrát to bylo 25 institucí a 51 objektů. Ale nešlo jen o ně.

Akce tohoto typu jsou řadu let ve velkých evropských městech obvyklé a mají jednoduchý princip. Muzea a galerie zůstanou otevřeny do pozdních nočních hodin a nabídnou nočním návštěvníkům něco, co není v denním programu běžné. Volným vstupem počínaje a speciálními akcemi a doprovodnými programy konče.

K nim letos v Praze patřily koncerty, divadelní představení, filmové projekce, umělecké performance, komentované prohlídky, ukázky historických zbraní a soubojů, stejně jako ukázky unikátů a kuriozit z jindy nepřístupných sbírek, vstup do depozitářů, ale i ochutnávky, přednášky a diskuze.

Největší zájem byl o Kbely, kde bylo možné spatřit historická letadla i nové Gripeny. Ve Veletržním paláci byla provedena deartizace s použitím artefaktů z tamních expozic, v Národním zemědělském muzeu byly bramborové hody.

V Národním muzeu bojová hra po zákoutích historické budovy a celkem sem přišlo 18 tisíc návštěvníků. Táhla i výstava Bruselský sen a Pražská bible z roku 1488.

Foto: Aktuálně.cz

„Neobjevili jsme Ameriku, obdobné akce existují už dlouho v evropských metropolích i v zámoří," říká generální ředitel Národního muzea v Praze Michal Lukeš.

Je místopředsedou Asociace muzeí a galerií, která se hned v roce 2005 k akci připojila, čímž pražská atrakce přerostla rámec hlavního města a expandovala do sedmdesáti měst se stovkou muzeí a galerií.

Festival muzejních nocí od té doby navázal na mezinárodní svátek muzeí, který je 18. května. Letošní ročník začal 16. května v Mikulově a účastnilo se ho skoro sto měst; v Praze se nyní uzavřel.

Letošní Pražská muzejní noc se konal od sedmé večerní do jedné hodiny po půlnoci. Pátý ročník zval návštěvníky do muzeí, galerií, kulturních památek i další lokalit. Vstup byla na výjimky zdarma, návštěvníky po Praze bez lístku vozilo devět autobusových linek - těmi podle pořadatelů cestovalo víc lidí než při minulých ročnících.

 

Právě se děje

Další zprávy