Pražská komorní filharmonie se mění na PKF - Prague Philharmonia

Kultura ČTK Kultura, ČTK
18. 6. 2013 16:11
Orchestr vstoupí do dvacáté sezony s novým designem
Foto: PKF

Praha - Pražská komorní filharmonie (PKF) změnila ode dneška název na PKF - Prague Philharmonia. Spojila tak původně neoficiální zkratku - PKF - a název užívaný pro zahraniční styk. Značka má zároveň nový vizuální styl. Vedení orchestru přistoupilo ke změně názvu společnosti prý s ohledem na složitou situaci užívání české a anglické verze původního jména v Česku a v zahraničí a na rozdílnost v jejich doslovném významu.

"Důvodů změn bylo několik. V minulých letech jsme se potýkali s tím, že se značka tak zavedená úplně nezdála. Když jsme se vyjádřili v širší laické veřejnosti, tak pojem Pražská komorní filharmonie málokdo znal," řekl ředitel orchestru Radim  Otépka. Názvosloví podle něj nemělo dostatečně silné identifikační znaky v porovnání s ostatními zahraničními orchestry.

PKF je obecně prospěšná společnost, nemá zřizovatele. Loni hospodařila se 47 miliony korun. Do změny loga se zatím investovalo podle Otépky 50 tisíc korun. Řada partnerů se prý na proměně podílí jen formou barteru.

Pro zahraniční styk se dřív používal název tvaru Prague Philharmonia, ten se však podle Otépky v cizině v souvislosti s českou verzí často neinterpretoval správně. Nový název proto zachovává stejný tvar ve všech jazykových mutacích. "Spojení PKF - Prague Philharmonia nám připadalo nejvhodnější ze všech možných," poznamenal ředitel.

Foto: PKF

Nový korporátní design vychází z prvků notového zápisu a podle grafiků "navozuje dojem, jakoby hudba plynula v nekonečném proudu". Tvoří jej moderní nekonvenční černobílá barva, která má korespondovat se stylem orchestru. Součástí nové image je i nový logotyp, který využívá stejnou výtvarnou zkratku. Autorkou nového vizuálního stylu PKF - Prague Philharmonia je absolventka UMPRUM Lucie Valerová.

Donátorské večery a nová sezona

PKF - Prague Philharmonia zahájí sezonu 2. října koncertem orchestrálního cyklu s šéfdirigentem Jakubem Hrůšou a norským barytonistou Audunem Iversenem.

Foto: PKF

Vedení orchestru se jako jiní pořadatelé rozhodlo oslovit i mecenáše, proto bude pořádat donátorské večery. Chce tak získat víc peněz pro orchestr, finanční situace podle předsedy správní rady Martina Klimpla prý není jednoduchá. Orchestr nemá zřizovatele, je obecně prospěšnou společností a loni hospodařil s 47 miliony korun.

"Neznamená to oslovit jen tradiční milovníky hudby, ale i ty, co ve společnosti něco znamenají," řekl dnes novinářům Klimpl. První umělcem, který přijede mecenášům zahrát, bude černohorský kytarista vystupující pod uměleckým jménem Miloš.

Koncertní sezona představí několik vyhledávaných hudebních osobností, například saxofonistu Philippa Portejoiea, flétnistku Magali Mosnierovou i trojici pěveckých vycházejících hvězd Mary Bevanovou, Sama Furnesse a Vuyani Mlindeho. Filharmoniky budou dirigovat například Leo Hussain, Kirill Karabits, Enrique Mazzola i Ilyich Rivas.

Orchestrální cyklus nabídne celkem osm koncertů v tradičních prostorách Dvořákovy síně Rudolfina. Věnovat se bude i soudobé hudbě, ve světové premiéře provede klavírní koncert makedonského skladatele Damira Imeriho v podání jeho krajana klavíristy Simona Trpčeského.

Se světovými hvězdami

PKF - Prague Philharmonia tradičně doprovází světové hudební hvězdy, v příští sezoně se tak objeví s Barbarou Hanniganovou a Waynem Shorterem na festivalu Struny podzimu a na koncertech například s Kiri te Kanawaovou, Robertem Alagnou nebo Thomasem Hampsonem.

Od roku 1994, kdy orchestr založil dirigent Jiří Bělohlávek, počet jeho členů vzrostl a kromě komorních děl provádí skladby, jež vyžadují obsazení čtyřiceti až padesáti hráčů. I přesto, že chce podle Otépky ansámbl zůstat komorní ve smyslu detailně propracované interpretace skladeb, jako tomu bylo doposud, jeho obsazení se blíží většímu orchestru. Pražská komorní filharmonie tak přestala ve svém názvu naplňovat svůj význam.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy