Pratchettova Maškaráda je za dveřmi

Richard Klíčník
11. 4. 2006 0:01
Praha - Bez čtrnácti dnů to bude pět let, kdy v Dlouhé uvedli Soudné sestry, a je tu další hra podle knihy Terryho Pratchetta. Uvnitř: VIDEO a GALERIE.
Foto: Divadlo v Dlouhé

Ve středu má premiéru Maškaráda - příběh, který pojednává o fantómovi opery, a nejen o něm. Je to vlastně příběh o divadle a lahůdka, kterou si vychutná každý milovník prken, která znamenají svět.

Maškaráda
Maškaráda | Foto: Divadlo v Dlouhé

Na scéně se opět zjeví čarodějky Bábi Zlopočasná a Stařenka Oggová, které ve skvělém podání Nadi Vicenové a Jaroslavy Pokorné okouzlily české publikum v Soudných sestrách. Vyrovnat laťku, kterou si divadlo samo nastavilo, nebude lehké. Však také na dotěrné dotazy fanoušků vedení dlouhá léta odpovídalo záporně.

Nevstoupíš dvakrát do jedné řeky, říkali si v Divadle v Douhé. I ta řeka přitom zasáhla do osudu pratchettovského představení na jevišti. Při povodních v roce 2003 se shodou okolností zachránily kostýmy na Pratchetta, a tak se v hraní mohlo pokračovat na jiné scéně.

 

Pratchett má Dlouhou rád

Při úklidu divadla pomáhali i fanoušci Zeměplochy. Do děje dokonce zasáhl sám Terry Pratchett, který se zúčastnil premiéry. Když se dozvěděl o katastrofě, která postihla divadlo, společně s českým fanklubem zorganizoval internetovou dražbu o jméno postavy ve své knize.

Foto: Divadlo v Dlouhé

Vždyť kdo by nechtěl vidět své jméno v bestselleru, který je překládán do dvaceti jazyků? Však se také onehdy vybralo víc než sto tisíc korun a postava skutečně nese české jméno.

Možná i to kromě proseb diváků nakonec přispělo k tomu, že se dramaturgie divadla rozhodla nastudovat další hru. Tentokrát  sice autor na premiéru nepřijede, ale v hledišti bude jeho osobní agent a první vydavatel, vysokoškolský pedagog a specialista na irskou a staroirskou poezii Colin Smythe.

Jednou tu už byl; zúčastnil se setkání přátel sci-fi a fantasy Parcon v Brandýse nad Labem. A když se dozvěděl o chystané premiéře, projevil zájem být přitom. Ostatně o "pražských" Soudných sestrách jeho dlouholetý přítel a autor Zeměplochy Pratchett prohlásil: "Viděl jsem na čtyřicet adaptací svých knih, ale tato je rozhodně nejlepší!"

 

Právě se děje

Další zprávy