Pratchett: Kniha pro děti chce přitvrdit

Richard Klíčník
3. 1. 2006 0:00
Recenze - Autor slavné Úžasné Zeměplochy se rozhodl po svém zneškodnit kouzlo Harryho Pottera. Jeho "dětská knížka" právě vychází v Česku.
Nac Mac Fíglové
Nac Mac Fíglové | Foto: Paul Kidby

Brit Terry Pratchett je známý jako tvůrce určený převážně dospělým. Nyní se ale věnuje knihám určeným pro děti. Proč?

O tom, že Pratchett nemá moc rád spisovatelku Rowlingovou, se všeobecně ví. Harry Potter podle něj postrádá větší invenci a cítit lze i trošku zatrpklosti, která pramení z všeobjímajícího šílenství kolem několika knížek o čaroději elévovi, když Pratchett má knih na kontě přes třicet.

Stěžovat si ale v žádném případě nemůže. Za služby literatuře dostal Řád britského impéria, jeho knihy zároveň patří k nejpřekládanějším z britské literatury a každá z nich se do tabulky bestsellerů dostává přímo neomylně - a to dokonce i u nás.

Obálka českého vydání
Obálka českého vydání | Foto: Aktuálně.cz

Dospělé knihy pro děti

Přesto se Pratchett rozhodl konkurovat Rowlingové na jejím hřišti, a i když je jeho dcera dávno odrostlá pohádkám, začal psát knížky ze Zeměplochy zaměřené na mladší čtenáře. Když před několika lety mluvil o svých plánech, prohlásil se svým přátelským úsměvem: "Bude to pro děti, takže musím přidat víc krve a násilí."

Začal knihou zpracovávající krysařské téma a jeho Úžasný Mauric se setkal s ohlasem jak u čtenářů, tak u odborné veřejnosti. Poté, co si vyzkoušel své možnosti, ohlásil hned celou trilogii o malé holčičce, která zjistí, že má čarodějnické nadání po svojí babičce. Námět pravda není originální, ale nebyl by to Pratchett, kdyby z něj nevytěžil, co se dá.

Nac Mac Fíglové
Nac Mac Fíglové | Foto: Paul Kidby

Nac Mac Fíglové jsou Víly

Toničce Bolavé, jak se hlavní hrdinka jmenuje, není v prvním díle ani deset let, ale moc dětského byste u ní nenašli. Je jedním z oněch přemoudřelých dětí, které záhy vědí více než jejich rodiče. Toničce k tomu stačilo, aby se naučila dobře číst. O to větší je její překvapení, že skutečně existují skřítci a víly: shodou okolností narazí na Nac Mac Fígly, modré skřítky hovořící v češtině hutnou směsicí moravských nářečí.

"Prapůvod Fíglů je ztracen v pověstných mlhách. Oni sami tvrdí, že byli vyobcováni z Říše víl Královnou víl, protože protestovali proti její zlovolné a tyranské vládě. Ostatní tvrdí, že je vykopli, protože byli permanentně neboli v jednom kuse ožralí."

Z úryvku je vidět, že Nac Mac Fíglové jsou stvoření velice specifická. Ač jsou malí, jsou neuvěřitelně silní a nic nemilují víc než loupení a rvačky. Krávy kradou ve čtyřech. Pod každou nohu jeden modrý víl. Ač jsou jen doplňkem poutavých a zajímavých příběhů, dodávají knížkám s Toničkou, které je ve druhé knize už 11 let, šťávu a překlad jejich řeči v podání Jana Kantůrka je opravdovým koncertem českého jazyka.

Rob Kterýten - Velkej chlap
Rob Kterýten - Velkej chlap | Foto: Paul Kidby

Další roviny dětských příběhů

To je ale jen jedna stránka Pratchettových dětských knížek - ta veselá. Pak je zde ještě temnota, která probublává těsně mimo zorné pole čtenářů. Doopravdy děti nešetří a dává jim, po čem dnes opravdu touží: napětí a dávku strachu. V některých pasážích se atmosférou přibližuje až k tvorbě bratří Grimmů, záporné postavy mají velice blízko k vítězství, ale v poslední chvíli se najde nějaké důmyslné řešení. Na rozdíl od Harryho Pottera to však nebývá deus ex machina, Tonička si jako chytré děvče poradí i bez moudrého Brumbála.

Jeho roli zde hraje stará čarodějka Bábi Zlopočasná, jedna z nejlépe napsaných postav Zeměplochy. Ve druhé knize dostává větší prostor, ale nenabízí, jak by se dalo čekat, pomocnou ruku. Naopak stojí stranou připravena zneškodnit Toničku, pokud by se věci vyvinuly špatným směrem. A právě to rozlišuje oba příběhy mladých čarodějů. Pratchett ukazuje svět, ve kterém nepřijde žádná pomoc a kde se o sebe musíte postarat sami (nanejvýš s pomocí hordy modrých skřetů a jejich osobitého humoru).

Terry Pratchett - Svobodnej národ (Talpress 2004) a Klobouk s Oblohou (Talpress 2005), překlad Jan Kantůrek

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy