Praha zase patří komiksu bez limitů, začíná Komiksfest

Kultura Kultura, Red Kul
1. 11. 2008 11:30
Třetí ročník KomiksFESTU startuje v sobotu
Autoportrét
Autoportrét | Foto: Bryan Talbot

Praha - Komiks unlimited! zní každoroční motto KomiksFESTU - tedy komiks jako řeč bez omezení a žánrových předsudků.

Třetí ročník nezávislého multimediálního festivalu startuje v sobotu v Praze. Po minulých vydáních je jasné, že představuje komiks jako dynamické, atraktivní a univerzální médium schopné nést jakýkoli obsah. Což se odráží v prezentovaných knihách, filmech, divadelních představeních, besedách a výstavách.

Festival zahájí party v holešovické La Fabrice. K vidění bude komiksová módní přehlídka fashionshopu Parazit, dvojkoncertní duel Vladimír 518 vs. Jaromír 99 & The Bombers plus speciální filmová projekce.

Během festivalového týdne proběhne v centru Prahy patnáct vernisáží výstav, workshop, setkání se zahraničními hosty, autogramiády a prezentace nových knih. Nebudou chybět tradiční filmové projekce ani divadelní představení inspirovaná komiksem.

Také letos se můžou fanoušci těšit na hosty- do Prahy přijedou z Francie explozivní tvůrce Lewis Trondheim (série Donžon), z Anglie žijící legenda Bryan Talbot (Dobrodružství Luthera Arkwrighta, Tale of One Bad Rat), výtečníci nezávislého proudu současného evropského komiksu Ulf K. z Německa (autor plakátu pana Smrťáka pro KF!) a minimalista Nicholas Mahler z Rakouska.  

Foto: Komiksfest

Prezentovat se bude samozřejmě i aktuální česká tvorba: Jiří Grus - série Voleman, Karel Jerie, Hza Bažant, Pavel Čech, Jiří Zimčík, Nikkarin, Andraste a Jaromír Plachý. Představí se také výtvarník František Skála jr., samostatnou výstavu bude mít v divadle Archa autor charakteristických obálek časopisu Respekt, Pavel Reisenauer.

KomiksFEST! vyvrcholí celodenním programem druhou listopadovou sobotu - 8.11. - v Experimentálním prostoru Roxy/NoD za přítomnosti zahraničních hostů, kde budou také předány výroční komiksové ceny Muriel.

Festival vznikl v roce 2006, aby pomohl vyvést komiks z undergroundu, ve kterém v Česku na rozdíl od západní Evropy či USA dosud přežívá. Loňskými hvězdami KomiksFEST!u byl autor slavné Padoucnice, Francouz David B., berlínský tvůrce Mawil či uznávaný český výtvarník žijící v USA Petr Sís.

Aktuální info a program najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy