Praha vystavuje čtvrtinu epopeje, celou ukáže v říjnu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
12. 4. 2011 10:11
Restaurátoři se nyní přesouvají do Moravského Krumlova
Foto: GHMP

Praha  - Čtvrtinu děl ze Slovanské epopeje Alfonse Muchy, o kterou stále vede spory hlavní město a Moravský Krumlov, si lidé můžou od úterý prohlédnout v Malé dvoraně Veletržního paláce.

Nejde o samostatnou výstavu, nezahájila ji vernisáž a není na ni stanoveno zvláštní vstupné. Návštěvníci uvidí plátna v rámci expozic Veletržního paláce a za běžné vstupné (základní činí 250 korun, snížené 120 korun a rodinné 350 korun). Otevřeno je denně mimo pondělí od 10  do 18 hodin.

V Praze jsou obrazy Zavedení slovanské liturgie na Velké Moravě, Car bulharský Symeon, Milíč z Kroměříže, Husovo kázání v kapli Betlémské a Po bitvě u Grunwaldu. Do konce minulého týdne na nich pracovali restaurátoři Galerie hl. m. Prahy, v pondělí proběhla kolaudace. Na obrazech nebylo zjištěno závažné poškození, byly provedeny jen drobné retuše a především se odstraňovala silná vrstva prachu.

Foto: Reuters

Obrazy jsou vystavené do 22. května; poté budou svěšeny a umístěny do depozitáře. Všech 20 pláten, které tvoří cyklus Slovanské epopeje, by mělo být v Praze vystaveno v říjnu ve Velké dvoraně Veletržního paláce. V prosinci by pak měla začít výstava Slovanská epopej/Mýtus, dějiny, vize.

Nyní by se restaurátoři měli přesunout do Moravského Krumlova. Chtějí upravit rozmístění patnácti Muchových pláten, která na zámku zůstala po převozu pěti obrazů do Prahy. Expozice na zámku se má otevřít k 1. květnu,  Krumlov nicméně chtěl dřívější datum. Za pomalý proto označil postup prací pražských galeristů jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Zbývajích 15 láten se má z Krumlova do Prahy stěhovat po skončení sezony v září. Krumlovští ale doufají, že po pražské výstavě se obrazy vrátí na Moravu. Starosta města Tomáš Třetina chce předložit vedení Prahy smlouvu o smlouvě budoucí na zápůjčku Slovanské epopeje na Moravu od roku 2014. Město chce do té doby opravit krumlovský zámek a rozšířit expozici, v níž by měla být plátna prezentována.

O budoucnosti epopeje by měla jednat skupina, v níž mají mít zástupce ministerstvo kultury, Jihomoravský kraj, Praha a Moravský Krumlov.  Složení by mělo být známo v polovině dubna.

Epopej měla být převezena do metropole už loni v říjnu, restaurátoři tehdy stačili sejmout pět pláten z napínacích rámů, navinuli je na speciální válce a zabalili do fólií. Tento mezistav pak trval několik měsíců. Vedení Moravského Krumlova totiž nechalo výstavní prostory na zámku exekučně zapečetit. Soud ale následně rozhodl, že dílo  patří metropoli.

Krumlov při sporu o plátna vytýkal Praze, že přesun epopeje je jen předvolební tah. Proti přesunu protestovali místní občané, radnice argumentovala, že poškodí i místní podnikatele. Spor, z něhož se postupně stalo politikum, se aspúoň částěčně uklidnil po komunálních volbách, které obměnily vedení Prahy i Moravského Krumlova.

Cyklus Slovanská epopej, který maloval Mucha na zámku Zbiroh od roku 1910 celkem 18 let, tvoří 20 velkoplošných obrazů inspirovaných slovanskou mytologií a dějinami českého národa. Sedm největších pláten měří 8,1 metru krát 6,1 metru. Slovanská epopej je považována za majetek města Prahy, jemuž ji Mucha daroval.

Celá epopej byla poprvé vystavena v roce 1928 ve Veletržním paláci v Praze a obrazy přešly pod správu Galerie hlavního města Prahy. V roce 1933 byla plátna srolována a uložena do depozitáře. Až v roce 1963 byla opět vystavena na zámku v Moravském Krumlově, kde byla uložena od roku 1950.

Muchovi potomci jsou v názoru na stěhování monumentálního díla rozděleni. Zatímco vnučka Jarmila Mucha Plocková s vystavením v Praze souhlasí, vnuk John Mucha a jeho matka Geraldina se dlouhodobě zasazují o setrvání obrazů v Krumlově. Před několika dny Mucha zopakoval, že ani s vystavením pěti pláten ve Veletržním paláci nesouhlasí.

 

Právě se děje

Další zprávy