Praha snížila víceleté kulturní granty o pět procent

Kultura ČTK Kultura, ČTK
1. 4. 2011 7:08
Kvůli nižším příjmům prý seškrtat provozní výdaje
Foto: dejvickedivadlo.cz

Praha - Město letos vyplatí divadlům a dalším kulturním organizacím na grantech o pět procent méně, než měly původně přislíbeno. Návrh na snížení víceletých grantů schválilo zastupitelstvo. Vedení města krok odůvodnilo tím, že musí kvůli nižším příjmům seškrtat všechny provozní výdaje. Výjimkou udělalo pouze v případě dopravní obslužnosti a odpadového hospodářství.

Snížením grantů by měl magistrát ušetřit deset milionů korun. Celkem letos tedy na víceleté kulturní granty vyplatí 153,4 milionu korun. Město zasáhlo do grantů, které byly schváleny už před několika lety. Organizace tak dostanou méně peněz, než původně počítaly.

Například Divadlo Archa přijde o 1,2 milionu korun a Činoherní klub zhruba o 1,1 milionu korun. Smlouvy ale podle radního pro kulturu Lukáše Kauckého (ČSSD) umožňují měnit výši grantů podle aktuálního rozpočtu.

Opoziční zastupitel Albert Kubišta (TOP 09) návrh kritizoval. Uvedl, že Praha utratila za tři měsíce za externí právní služby 20 milionů korun. "Když se podíváte na tu částku, kterou ušetříme, tak jde o sumu za právní služby za šest neděl," uvedl zastupitel. Zdůraznil, že jde o instituce, které patří k životu Prahy a snížení grantů pro ně bude znamenat zásadní oslabení.

Kaucký řekl, že jde pouze o přechodnou záležitost, a doufá, že příští rok bude situace lepší. Pokud by zastupitelé snížení grantů neschválili, měly by prý tyto organizace lepší podmínky než například příspěvkové organizace města, kde je rozpočet také krácen.

"Nemyslím si, že by instituce, které jsou podporovány formou víceletých grantů, byly důležitější než třeba příspěvkové organizace města," podotkl Kaucký.

Kvůli financování kultury protestovali před třemi lety ředitelé divadel a umělci. Magistrát na základě protestů zcela přepracoval systém financování kulturních zařízení.

Čtěte také:
Ta Fantastika končí s muzikály. Je prý diskriminovaná

 

Právě se děje

Další zprávy