Praha rozdělila jednoleté granty a snížila víceleté

Kultura ČTK Kultura, ČTK
23. 2. 2012 14:01
Jednoletou dotaci dostane Dox, dvouletou Argo
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Pražští zastupitelé schválili ve čtvrtek rozdělení jednoletých kulturních grantů nad 200 000 korun a víceletých grantů pro léta 2013 až 2016. Nižší příspěvky už dříve přidělila rada města.

S jednoletou dotací může počítat například Divadlo Semafor, Centrum současného umění DOX či Divadlo v Řeznické a Bez zábradlí. Zastupitelé zároveň souhlasili s desetiprocentním snížením víceletých kulturních grantů pro letošní rok.

Celkem letos Praha rozdělí na jednoletých kulturních grantech přes 63 milionů korun, což je asi o 3,6 milionu méně než loni. Ve čtvrtek zastupitelé odsouhlasili granty ve výši 38,65 milionu korun.

Foto: Aktuálně.cz

Podle schváleného materiálu dostane letos Divadlo Semafor šest milionů korun a Centrum současného umění DOX pět milionů. Divadlo Bez zábradlí obdrží 2,5 milionu korun, Divadlo v Řeznické o půl milionu korun méně. S dotací ve výši 1,7 milionu může počítat také mezinárodní divadelní soubor Farma v jeskyni, který v druhé polovině roku chystá nový projekt v exteriérech Bubenče.

Pro nový cirkus

Strašnickému divadlu, jehož provozovatel by měl od nové sezóny působit v Divadle Komedie, zastupitelé schválili 1,35 milionu korun. Podporu ve výši tři čtvrtě milionu korun dostane i Divadlo Ungelt. Divadelní společnost Cirk La Putyka získá od města 740 000 korun na celoroční činnost a dalších 550 000 na nový mezinárodní projekt SIRK-RISK.

S dotací mohou počítat také divadelní soubory Spitfire Company, Teatr Novogo Fronta, Skutr, Vosto5, dále jazzový klub Jazz Dock, festivaly Svatováclavské slavnosti, Alternativa a 4 + 4 dny v pohybu či nakladatelství Argo.

Někteří žadatelé o jednoleté granty si stěžují, že město jejich přidělení schvaluje příliš pozdě. Jejich projekty se totiž musí odehrát a musí být vyúčtovány v tom roce, na který příspěvek dostanou. Radní pro kulturu Václav Novotný (TOP 09) to chce změnit. Žadatelé by se díky takzvanému grantovému příslibu mohli dozvědět o rok dříve, že je město chce podpořit.

Hra Odcházení bývalého českého prezidenta Václava Havla měla premiéru
Hra Odcházení bývalého českého prezidenta Václava Havla měla premiéru | Foto: Reuters

Zastupitelé rovněž schválili čtyři nové víceleté granty pro léta 2013 až 2016. Dvouletý grant získá divadelní skupina Spitfire Company, která může celkem počítat s částkou 1,6 milionu korun, a nakladatelství Argo, které dostane dvakrát půl milionu korun.

Po celé čtyři roky pak město hodlá podporovat Talichův komorní orchestr a jeho cyklus abonentních koncertů (celkem 1,6 milionu) a Svatováclavské slavnosti 2013 až 2016 (dva miliony korun). Jiným organizacím byl víceletý grant udělen už v minulých letech.

Zastupitelé zároveň schválili snížení víceletých kulturních grantů o deset procent. Už loni město víceleté granty snížilo o pět procent, dalších pět procent z původně schválené výše grantu odebralo letos. Na tyto účely tak město letos rozdělí 145,76 milionu korun.

Některé organizace přijdou o statisíce až miliony korun. Například Divadlo Archa dostane o dva miliony korun méně, Dejvické divadlo o milion, Palác Akropolis o 1,65 milionu a Činoherní klub o 1,79 milionu korun.

Jitka Molavcová s Jiřím Suchým
Jitka Molavcová s Jiřím Suchým | Foto: Divadlo Semafor

Snížení víceletých grantů kritizovali opoziční zastupitelé. Podle bývalého radního Lukáše Kauckého (ČSSD) město porušilo smlouvy o poskytnutí grantů, které s jednotlivými organizacemi má. Podle Kauckého je ve smlouvách uvedeno, že o snížení výše musí město rozhodnout do 60 dnů od schválení rozpočtu. Ten město schválilo v polovině prosince. Koalice to ale odmítla.

Kritizované partnerství

Zastupitelé hlavního města rozdělili i 17,5 milionu korun na akce v oblasti kultury a volného času v rámci takzvaného partnerství. Dotace dostanou pořadatelé Pražského jara, Festivalu spisovatelů, Febiofestu a hudebního festivalu United Islands.

Na organizaci 67. ročníku Pražského jara poputuje devět milionů korun. V loňském roce dostali organizátoři o 500 000 korun víc. Festivalu spisovatelů, na který Praha v minulých letech přispívala kolem čtyř milionů korun, letos zastupitelé přidělili tři miliony. Stejnou částku dostane i Febiofest. Praha festival podporuje od roku 1998, vloni pěti miliony. Na United Islands půjde o 500 000 víc než v roce 2011, celkem 2,5 milionu korun.

Rozdělené příspěvky převyšují částku dva miliony korun. Rada už v úterý rozhodla o dotacích ve výši do dvou milionů korun. V letošním roce jde o prostředky v celkovém objemu 23,6 milionu korun. Světový romský festival Khamoro podpořili radní částkou 1,2 milionu korun. Organizátoři festivalu Mene Tekel se mohou těšit na 650 000 korun. Festival krátkých filmů a Shakespearovské slavnosti dostanou 400 000 korun. Divadelní festival Mezi ploty získá 750 000 korun.

Metropole formou partnerství každoročně rozděluje desítky milionů korun. Na rozdíl od grantového přidělování dotací nepodléhá tento model rozdělování peněz, dříve označovaný jako spolupořadatelství, žádným kritériím výběru. Systém dlouhodobě kritizují někteří odborníci i opoziční zastupitelé.

 

Právě se děje

Další zprávy