Praha rozdala kulturní granty. Dox dostal 4,5 milionu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
17. 2. 2011 17:10
Město letos vyčlenilo na kulturu přes 68 milionů
Největší dotaci získalo Centrum současného umění DOX
Největší dotaci získalo Centrum současného umění DOX | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zastupitelstvo hlavního města ve čtvrtek souhlasilo s rozdělením jednoletých kulturních grantů přesahujících 200.000 korun, na které vyčlenilo 42,05 milionu korun.

Nejvíce získá Centrum současného umění DOX, a to 4,5 milionu korun. Více než milion získají také Divadlo Bez zábradlí, divadelní soubor Farma v Jeskyni, Strašnické divadlo a festival dokumentárních filmů Jeden svět.

Dotace, které nepřevyšují 200.000 korun, už dříve rozdělila rada hlavního města. Na tyto granty dala Praha 26,275 milionu korun. Celkem tak na všechny jednoleté kulturní granty hlavní město letos uvolnila 68,325 milionu korun.

Příspěvek na svou činnost získaly mimo jiné kina Aero a Bio Oko, galerie Langhans, Futura, organizace Ciant, která se zaměřuje na nové technologie v umění, festival 4+4 dny v pohybu nebo Divadlo Na Prádle.

Metropole obdržela podle radního pro kulturu Lukáše Kauckého (ČSSD) celkem 659 žádostí o grant, které po Praze chtěly dotace za téměř 330 milionů korun, tedy téměř pětkrát vyšší částku, než kterou magistrát vyčlenil. Uspělo 399 zájemců.

Kromě jednoletých grantů Praha podporuje kulturu formou grantů víceletých. V minulých letech se metropole zavázala k jejich vyplacení ve výši 163 milionů korun.

Návrh rozpočtu ale počítá s plošným pětiprocentním škrtáním, které by se mělo týkat i této položky.

 

Právě se děje

Další zprávy