Praha přidala Komedii. Podle divadla to nic neřeší

Kultura ČTK Kultura, ČTK
26. 5. 2011 22:53
Podle Pařízka se na ohlášeném konci nic nemění
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Pražské zastupitelstvo na čtvrtečním zasedání schválilo navýšení grantu pro soubor Pražského komorního divadla, který působí v Divadle Komedie. Scéna dostane z rozpočtu města pro rok 2011 1,2 milionu korun navíc.

Prostředky mají sloužit na provoz. Podle intendanta Dušana Davida Pařízka však ani tento krok nic neřeší. Divadlo Komedie je dlouhodobě vnímáno jako nejprogresivnější kulturní centrum nejen v Praze. Má na kontě herecké ceny a uznání v anketách o ceny Alfréda Radoka i Divadelních novin. Získává ohlasy v zahraničí.

"Původně schválený příspěvek na rok 2011 ve výši 14,5 milionu korun byl rozhodnutím zastupitelstva snížen o 887 000 Kč. To znamená, že poskytnutí 1,2 milionu ve skutečnosti navyšuje původně smluvně přislíbený příspěvek o 313 000 korun. Tento krok lze sice vnímat jako nesmělé stanovisko magistrátu k neodpovídající finanční podpoře činnosti Divadla Komedie, avšak na celkové situaci nic nemění," řekl Pařízek. Už koncem dubna magistrát opět informoval, že soubor k 31. červenci 2012 zanikne.

Divadlo před třemi lety v rámci víceletých grantů požadovalo na rok 2010 17,5 milionu korun, na letošek 18,4 milionu, na rok 2012 více než 19 milionů a na poslední rok čtyřletého programu přes 20 milionů korun. Zastupitelstvo ale na konci roku 2009 schválilo nižší dotace - pro rok 2010 o tři miliony, pro letošek o 3,9 milionu. Pro rok 2012 by se pak měly příspěvky snížit o více než čtyři miliony a poslední rok grantu o 4,8 milionu korun. Scéna se tak ocitla v existenčních potížích.

Foto: Archiv

Na původně koncipovaný dramaturgický plán podle Pařízka na letošek stále chybí téměř 2,7 milionu korun. "Nejde ovšem jen o peníze, ale i o čas. Avizované krácení příspěvku má už teď jednoznačně negativní dopad, neboť jsme byli nuceni zrušit dlouhodobě připravovanou celosouborovou inscenaci textu Petera Handkeho s názvem Hodina, ve které jsme o sobě nevěděli Tento krok je již nezvratitelný," dodal Pařízek. Nahardí ji komorní titul téhož autora Podzemní blues, které bude mít premiéru 25. června. 

Pařízek jako oboustranně přijatelné východisko navrhl začátkem března, že Pražské komorní divadlo v létě příštího roku zanikne. "Tento krok radní Pecha i jeho nástupce ve funkci radního Lukáš Kaucký oddalovali, přislíbeného řešení jsme se ovšem nedočkali," dodal.

Podle Kauckého je schválené navýšení příspěvku sice nesystémovým řešením, ale v dané složité finanční situaci města jediným možným. "Jde opravdu o mimořádné opatření, které se rozhodně nestane pravidlem. Na podzim se i k problematice financování divadla musíme vrátit a hledat řešení dlouhodobější," sdělil Kaucký.

Kvůli financování kultury protestovali před třemi lety ředitelé divadel a umělci. Tehdejší majitel divadla Ta Fantastika Petr Kratochvíl dokonce zažaloval ČR u arbitrážního soudu kvůli financování pražských divadelních scén. Tehdejší systém podle jeho argumentů nedělal rozdíly mezi ziskovými a neziskovými organizacemi; dotace dával i ziskovým, ale ne všem - včetně jeho divadla.

Jeho žaloby vyvolaly změny v grantovém systému, do kterých tehdejší radní pro kulturu Milan Richter navrhnul i kontroverzní dotaci vstupenku. Ta podle kritiků nečinila rozdíl mezi obchodními společnostmi a neziskovými organizacemi a přidávala peníze i komerčním institucím, zatímco některé soubory a akce obdržely míň peněz a dostaly se do potíží. Proti úpravám začali protestovat divadelníci, kteří vyšli do ulic i na magistrát.

Letos hlavní město na víceletých kulturních grantech vyplatí asi 153 milionů. Částka měla být o deset milionů korun vyšší, kvůli úsporám ji ale magistrát snížil.

Čtěte také:
Novináři vytunelovali slova. Luděk Sobota je hypochondr

 

Právě se děje

Další zprávy