Praha nahlédne do deniku Ostravaka i do Gottlandu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
20. 10. 2011 12:23
Festival představí pražskému publiku ostravské divadlo
Představení Gottland
Představení Gottland | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Národní divadlo moravskoslezské míří spolu s Komorní scénou Aréna, Divadlem Petra Bezruče a Divadlem loutek Ostrava do Prahy. Od čtvrtka do neděle se opět uskuteční festival Ostrava v Praze. Poprvé se konal loni jako jedna z akcí související s (neúspěšnou) kandidaturou Ostravy na titul Evropské hlavní město kultury 2015.

V Praze se v loňském roce představili ostravští hudebníci, výtvarníci, fotografové a divadelníci. Ttentokrát ji naplní divadelní přehlídka ostravských divadel, která obsadí Divadlo v Celetné, Stavovské divadlo a Novou scénu Národního divadla.

Pražskému publiku ukáže to nejlepší ze svého repertoáru v minulé sezoně. V úvodní den přehlídky se v Divadle v Celetné představí Divadlo loutek Ostrava, jehož členové uvedou inscenaci nazvanou Z deniku Ostravaka v režii Radovana Lipuse. Deníkové postřehy a historky anonymní blogge veřejnosti představoval od roku 2004. Autor se postupně stával literární hvězdou, jeho deníky začalo vydávat nakladatelství Repronis.

Opera Cardillac
Opera Cardillac | Foto: Aktuálně.cz

O den později tam členové Divadla Petra Bezruče uvedou inscenaci Rodinná slavnost, divadelní adaptaci filmu dánského režiséra Thomase Vinterberga, v režii Martina Františáka, a den poté adaptaci románu George Orwella 1984, kterou nastudoval Jan Mikulášek.

Komorní scéna Aréna přiveze 23. října hru Georga Taboriho Jubileum, v níž jsou hrůzy holokaustu konfrontovány s naší přítomností. Taboriho groteska o mrtvých i živých, o zločincích i jejich obětech, o smrti v plynových komorách, ale i o naději, že se prožité hrůzy už nebudou opakovat bude uvedena bude v Divadle v Celetné.

Národní divadlo moravskoslezské se v programu pražské přehlídky představí dvakrát - v sobotu 22. října uvede inscenací Gottland a o den později operu Cardillac skladatele Paula Hindemitha.

Gottland je úspěšnou divadelní adaptací stejnojmenné knihy reportáží polského novináře a spisovatele Mariusze Szczygieła, která se v Čechách i v Polsku stala bestsellerem. V české premiéře převedli toto Szcygiełovo dílo do divadelní řeči režisér Jan Mikulášek a dramaturg Marek Pivovar. 

Představení Gottland
Představení Gottland | Foto: Aktuálně.cz

Podle ředitele divadla Jiřího Nekvasila patří k vlajkovým lodím souboru činohry a vysoce ji ocenil i sám autor. "Je to politické, chytré a zábavné divadlo, které rezonuje s naší současností. Pokud jde o operu Cardillac, tak její uvedení na česká jeviště po 84 letech patří k velkým počinům nejen v kontextu dramaturgie ostravského divadla, ale v kontextu dramaturgie celé České republiky," uvedl.

Cardillac Paula Hindemitha je vrcholným dílem německé opery 20. století i strhující operní detektivkou. Světová premiéra opery se uskutečnila v roce 1926 ve Státní (Semperově) opeře v Drážďanech. O rok později se dílo objevilo na scéně Nového německého divadla v Praze (dnešní Státní opera Praha) a od té doby na našem území nezaznělo.

 

Právě se děje

Další zprávy