Praha hledá nového provozovatele Divadla Komedie

Kultura ČTK Kultura, ČTK
30. 8. 2011 21:35
Ředitel Pařízek: Skončíme k 31. červenci 2012

Praha - Praha vyhlásila výběrové řízení na nového provozovatele Divadla Komedie. Současný provozovatel, kterým je Pražské komorní divadlo, totiž chce ke konci července 2012 kvůli nedostatku peněz ukončit svoji činnost. Praha hledá nového nájemce do konce roku 2016, řekl novinářům radní pro kulturu Lukáš Kaucký (ČSSD).

Ředitel Divadla Komedie Dušan David Pařízek již v dubnu informoval magistrát, že v divadle k 31. červenci 2012 skončí. V dopise upozornil, že magistrátní příspěvek na činnost divadla neodpovídá provozu a nákladům na uměleckou činnost. Divadlo Komedie patří podle kritiků k nejlepším scénám v Česku.

Pražskému komornímu divadlu se podařilo z Divadla Komedie vytvořit jednu z nejprogresivnější profesionálních scén republiky. Soustředilo se především na současnou českou, rakouskou a německou dramatiku, především na meziválečnou modernu a dosáhlo za svého působení řady uměleckých ocenění nejen u nás, ale i v zahraničí," uvedl Kaucký.

Kritice, že Praha dávala na provoz divadla málo peněz, se ale brání. S Pařízkem prý několikrát jednal, výsledkem bylo, že magistrát jeho rozpočet na jaře navýšil o 1,2 milionu korun. Více podle radního vedení města dát v té době nemohlo s tím, že další prostředky by se mohly nelézt na podzim. "Pařízek nebyl v situaci, kdy by mohl počkat," poznamenal.

Komise, kterou rada vytvořila, by měla do konce listopadu předložit vedení města návrh na vítěze výběrového řízení. Nájemní smlouva s ním by měla být uzavřena do konce ledna. Kaucký doufá, že se městu podaří vybrat takového nájemce, který udrží dosavadní úroveň divadla.

Prostory divadla v Jungmannově ulici si Praha pronajímá od roku 2002 od ministerstva financí, nájemní smlouva je platná do roku 2030.

 

Právě se děje

Další zprávy