Praha chce dát na nové víceleté granty 37 milionů

Kultura ČTK Kultura, ČTK
13. 4. 2011 23:43
Nejvíce peněz dostane Archa, 20 milionů korun
Hra Odcházení bývalého českého prezidenta Václava Havla měla premiéru
Hra Odcházení bývalého českého prezidenta Václava Havla měla premiéru | Foto: Reuters

Praha - Praha by měla příští rok na nových víceletých kulturních grantech rozdělit 37,15 milionu korun. Radě a zastupitelstvu to doporučil kulturní výbor zastupitelstva hlavního města. Materiál schválil na základě doporučení grantové komise. Nejvíce peněz dostane Divadlo Archa, a to 20 milionů korun.

O granty na léta 2012 až 2015 požádalo 42 společností, odborníci navrhli podpořit 14 z nich. Další doporučili přeřadit do jednoletých grantů nebo vůbec nepodpořit. Některé instituce dostaly čtyřletý grant, další pouze dvouletý. Celkem by měla Praha na těchto doporučených grantech vyplatit více než 132 milionu korun.

Na nejvyšší částku se může těšit Divadlo Archa, hlavní město by mu každý rok mělo posílat 20 milionů korun. Klub Meet Factory bude po čtyři roky dostávat 6,5 milionu korun a Rachot Production na festival světové hudby Respect 1,7 milionu. Divadlo Rubín dostane pouze dvouletou podporu v každoroční výši 1,3 milionu.

Kromě doporučených grantů Praha příští rok podpoří projekty a instituce, pro které víceleté granty schválila již v minulých letech. Letos hlavní město na těchto grantech vyplatí 153 miliony. Částka měla být o deset milionů korun vyšší, kvůli úsporám ji ale magistrát pokrátil.

Kvůli financování kultury protestovali před třemi lety ředitelé divadel a umělci. Majitel divadla Ta Fantastika Petr Kratochvíl dokonce zažaloval ČR u arbitrážního soudu kvůli financování pražských divadelních scén. Magistrát na základě protestů zcela přepracoval systém financování kulturních zařízení. Aby nově získala víceletou podporu, musí dostat patřičné bodové ohodnocení a musí je doporučit grantová komise.

 

Právě se děje

Další zprávy