Potter mizí z pultů. Fanoušci znají konec

krk, jps
21. 7. 2007 23:48
Malý čaroděj rozpoutal cenovou válku o miliardy
První čeští majitelé sedmého dílu: Hodina po půlnoci, knihkupectví Kanzelsberger
První čeští majitelé sedmého dílu: Hodina po půlnoci, knihkupectví Kanzelsberger | Foto: Ludvík Hradilek

Londýn, Praha - Přesně o půlnoci londýnského času se do tisíců knihkupectví ve třiadevadesáti zemích vyvalily davy lidí a vrhly se na pulty s posledním dílem Harryho Pottera.

Někteří se poctivě začetli, jiní rychle obrátili stránky až na konec, aby zjistili odpověď na otázku, která měsíce zaměstnávala fanoušky i média: Podlehl dospívající kouzelník Voldemortovi?

Jeho okostýmovaní příznivci čekali už od pátečního dopoledne před obchody od Sydney po Seattle. Tradiční střed pottermánie byl u londýnského knihkupectví Waterstone. Řetězec o půlnoci oblehlo po celé Británii čtvrt milionu lidí, konkurenční WH Smith hlásil 15 prodaných knih za sekundu.

Končí bezpečnostní opatření, která připomínala vojenské manévry i reklamní strategii v jednom. A začala bitva na jiné frontě: obchodníci po celém světě válčí, kdo prodá posledního Pottera rychleji, levněji a s větším servisem.

Že budou padat prodejní rekordy, asi nikdo nepochybuje. Ostrovní pošta odeslala jen v sobotu 600 tisíc knih, americká trojnásobek.

Končí i souboj s piráty, kterým se podařilo umístit ofocenou knihu, podle všeho originál, na internet. Pottermománii, kterou pomáhala vyvolat, podlehla k nelibosti J. K. Rowlingové i některá média. NY Times vydal na svém webu recenzi  už ve středu, knihu prý normálně koupil na Manhattanu. Francouzský Le Parisien aspoň prozradil konec v článku otištěném vzhůru nohama.

Foto: Aktuálně.cz

První oficiální recenzi podala BBC po půlnoci pětapadesátiletá Anne Jonesová, přebornice v rychločtení, která spolyká čtyři tisíce slov za minutu. Tedy rychlorecenzi: "Je to trhák, děti tu knížku budou milovat, ale v některých momentech budou smutné."

Noviny počkaly na ráno. Podle listu The Times je to nejdospělejší kniha série, bulvární The Sun píše, že klasický souboj dobra a zla se vyrovná i Pánovi Prstenů. S ním Rowlingová při kritickém hodnocení prohrává, zato se může pochlubit, že její sága má teď v originále 4000 stran, jak připomínají další média.

Když britské nakladatelství Bloomsbury vyslalo do světa první díl, neskrývalo skepsi, ostatně náklad pěti set kusů hovoří za vše.

O dekádu později do obchodů vstoupila série, která změnila literární i filmový svět. Jen americký náklad sedmého dílu je dvanáct milionů.

Internetový gigant Amazon měl rekordních 2,2 milionu objednávek a knihu prodává za zhruba polovinu doporučené ceny.

Cenová válka došla tak daleko, že velké supermarketové řetězce knihu prodávají s nulovým ziskem - jen s vidinou, že tak nalákají tisíce zákazníků. Oficiální cena je 17,99 liber. Řetezec Asda nakonec po hádkách s Bloomsbury nabízí knihu za 5 liber, což pro něj znamená ztrátu dva miliony liber. Jen do sobotní deváté hodiny ranní prodali 250 tisíc výtisků.

Český překlad i obdobné spory se objeví nejdřív koncem roku, ale čím dál větší je zájem o originály. Znalost angličtiny roste, v Praze pracuje čím dál víc cizinců. Na zdejší pulty tak zamířilo podle odhadu 10 až 15 tisíc anglických Potterů.

Foto: Reuters

"Doporučená cena je 777 korun a vychází z podmínek britského vydavatele. Doporučili jsme ji knihkupcům, ale je na nich, jaké použijí slevy," řekl včera Aktuálně.cz Viktor Haken z firmy Folio. Jeden z distributorů anglického Pottera dovezl a dodal skoro pět tisíc knih.

"Podle posledních zpráv je významné množství předem zamluveno čtenáři," upřesnil v pátek.  Některá česká knihkupectví se zapojila i do globální mánie. Ale krabice mohla podle Hakena otevřít až v okamžiku celosvětového zahájení prodeje - v 1 hodinu a 1 minutu letního času. 

Pětistovka vyvolených se "svou" J.K.Rowlingovou v londýnském muzeu.
Pětistovka vyvolených se "svou" J.K.Rowlingovou v londýnském muzeu. | Foto: Reuters

Asi největší představení uspořádali v pražském Domě knihy Kanzelsberger, kam se přišel podívat i překladatel Pavel Medek. Pottera nabízejí za 699 korun, do 15. srpna k tomu jako dárek poukázku na nákup knih.

Podobně jako v pražském Paláci knih Luxor, kde stejně používají i systém předobjednávek. Asi 300 objednávek měl internetový obchod Vltava. 

Půlnoční prodej za 699 korun nabídla i některá Teska. "Předpokládáme, že během prvních dní prodeje zmizí z regálů několik tisíc výtisků," odhadla ředitelka oddělení vnějších vztahů Eva Williams.

Ne všichni ale chtějí koupit co nejlevněji. Exkluzivní verze v čarodějnickém boxu stojí ve světě v přepočtu 1400 korun a vychází v edici sta tisíc výtisků.

Určitě brzy budou následovat speciální vydání celé série. I když Harry dobojoval, potterovský stroj na peníze jede dál. V kinech je právě pátý film a další už se chystá.

Sama Rowlingová po půlnoci rozdávala autogramy a četla z knihy pětistovce fanoušků v londýnském Muzeu přírodní historie. Až si odpočine od láteření na piráty i média a přestane "cítit velký smutek", třeba udělá to, co už cudně naznačila. Pustí se do osmého dílu Harryho Pottera.

Může bránit i českého bloggera, který už přeložil pro nedočkavé čtyři kapitoly sedmého dílu. Zdůrazňuje, že mu nejde o zisk, aby předešel krokům Albatrosu. Nakladatelství před dvěma roky zakročilo proti stránce, kde byl kolektivní překlad předposledního dílu. Došlo i na oficiální vyšetřování, ale Rowlingová se tehdy za neznámé postavila.

 

Právě se děje

Další zprávy