Poslední Potter vyhrál i nad zlem kritiky

Jan Pomuk Štěpánek
24. 7. 2007 13:12
Recenze oceňují sedmý díl i celou ságu
Foto: Reuters

Praha - Ne že by to nějak změnilo prodejní rekordy, ale reakce světových médií na poslední díl potterovské ságy jsou spíše kladné. Nejvíc sedmou knihu vychválila domácí, tedy britská kritika. Možná do redakcí dolehl půlnoční ryk fanoušků z centra potterománie, londýnského knihkupectví Waterstone.

"Myslím, že ani objev nového díla od Shakespeara, včetně titulní stránky malované Michelangelem, by nemohl vyvolat takový rozruch," popsal termín globální bestseller a situaci kritik deníku Daily Telegraph.

Asi největší nadšení nad knihou zavládlo britských redakcích deníku The Times a BBC. Deník dokonce označuje za povinnost si román přečíst. "Je to nejdospělejší kniha z celé ságy," píše list. I stanice BBC je nadšená: "Je to podmanivý, silný a zcela naplněný konec této epické řady."

Za určitou slabinu považuje The Times jen pasáže, které jsou i pro největší Harryho fanoušky poněkud uspávající. Všímavý čtenář prý z toho může vyvodit, že Joanne K. Rowlingová už při psaní myslela na filmový scénář.

Bulvární Sun orientovaný na čtenáře s nižšími příjmy a vzděláním naopak jeden velký nedostatek našel - potterovská sága je prý poněkud komplikovaná.

The Guardian považuje za chvályhodné, že Rowlingová dovede všechny načaté příběhy do konce. "Mystéria dozrála k tomu, aby byla rozluštěna. Rowlingová udělala zatraceně všechno pro to, aby události i vedlejší postavy z předchozích dílů svedla nakonec dohromady," píše list. Stejně jako ostatní recenze ale detailně neprozradil, jak to s hrdiny dopadne.

Mnohé neodradilo ani vedro, které na ostrovech panuje: Ve frontě na poslední díl Harryho Pottera strávili až tři dny.
Mnohé neodradilo ani vedro, které na ostrovech panuje: Ve frontě na poslední díl Harryho Pottera strávili až tři dny. | Foto: Reuters

Úplně první recenzi uveřejnil k pobouření Rowlingové i nakladatelů už minulou středu americký Baltimore Sun, výtisk se do redakce dostal skrze "příbuzného jednoho z reportérů". O den později vyšla recenze v amerických The New York Times. Výtisk prý redakce zakoupila bez problémů v jistém knihkupectví.

"Není naše věc pomáhat nakladatelům s marketingem . Zastáváme stanovisko, že je-li kniha jednou nabízena k prodeji, je fér ji recenzovat," reagovala redakce. Inkriminovaná recenze pak patří k těm spíše rozpačitějším.

The New York Times se pozastavují nad klopotností a neohrabaností, se kterou se Rowlingová ke konci série propracovává. "Ale ve směrování dějových linií hlavních postav je přesvědčivá nevyhnutelnost," dodává smířlivě.

Další americká média už Rowlingovou spíš chválí; zčásti i za to, co dokázala v  "popkulturním" smyslu. Někteří už pojali recenzi na závěrečný díl jako zhodnocení celé série.

Foto: Reuters

Pod povrchem některých hodnocení sice prosvítají připomínky,  že Harry přece jen trochu moralizuje, že některé motivy už čtenáře nepřekvapí a že finále je trochu bezradné.

Ale všichni záhy dodávají, že primárně je Potter pořád série pro mladší čtenáře a že ukočírovat ságu o čtyřech tisících stran je pro mudla skoro nadlidský úkon.

"Vytvořit tak kompaktní a výstřední svět, zaplnit jej komplikovanými postavami a navzájem se proplétajícími příběhy daleko přesahuje schopnosti většiny spisovatelů," píše Entertainment Weekly.

Kromě recenzí kyberprostor samozřejmě začínají zahlcovat reakce fanoušků. Ty, kteří si nejvíc pospíšili, citovaly agentury už v neděli večer.

Webmasterka jedné z nejvlivnějších fanouškovských stránek Leaky Cauldron se očekávaně nechala slyšet, že kniha je "fascinující". "Budu si ji muset přečíst asi ještě jednou, abych si to celé ještě utřídila. Ale jsou v ní určitě ty nejakčnější a nejzábavnější momenty vůbec."

Na jednom z největších českých webů Potter Web CZ je ve fóru o posledních dvou knihách skoro šest tisíc příspěvků. Nicméně zatím se tu daleko víc diskutuje o pirátských překladech; jeden z nich už v neděli nabízel čtyři kapitoly.

A samozřejmě se mluví o chystaném českém překladu. Objevit se má na přelomu roku a překladatel Pavel Medek právě oznámil pracovní název - Potter a Relikvie smrti. Originálů se u nás zatím prodalo podle odhadů do deseti tisíc.

 

Právě se děje

Další zprávy