Poselství lesa od Toyen nenašlo v Sotheby's kupce

ČTK ČTK
13. 11. 2014 8:45
Za surrealistický obraz české malířky zazněla nejvyšší nabídka na půl milionu liber. Očekávaná částka byla o polovinu vyšší.
Toyen: Poselství lesa. 1936.
Toyen: Poselství lesa. 1936. | Foto: Sotheby´s

Londýn - Surrealistický obraz české malířky Toyen s názvem Poselství lesa, který podle původních odhadů mohl na dnešní londýnské aukci děl meziválečné avantgardy vynést až milion liber (35 milionů korun), nakonec nového majitele nenašel. Nejvyšší nabídka na rozměrné plátno ze sbírky amerických manželů Roye a Mary Cullenových zněla na 520 tisíc liber (asi 18 milionů korun), což ale na prodej nestačilo.

Za nejvyšší sumu se tak vydražil obraz Jindřicha Štyrského s názvem Kořeny, jehož cena dosáhla s aukční přirážkou 146 500 liber (5,1 milionu korun).

Aukční síň Sotheby's ve středu nabízela české umění i v předcházející šířeji zaměřené dražbě - největší úspěch během ní sklidil obraz Otakara Kubína, který se i s aukční přirážkou prodal za 170 500 liber (téměř šest milionů korun).

Surrealistické obrazy Toyen (vlastním jménem Marie Čermínové) dodnes působí uhrančivě a je o ně velký zájem. Proto se předpokládalo, že cenný obraz z roku 1936 bude hlavní atrakcí dnešní aukce. Hovořilo se dokonce o tom, že by se mohl stát jedním z vůbec nejdráže prodaných českých děl v historii. Plátno znázorňující tajemnou divokou bytost, jež v pařátech svírá utrženou ženskou hlavu, ale nakonec nového majitele nenašlo. Cena po několika příhozech totiž zůstala hluboko pod spodní hranicí odhadu, která byla stanovena na 700 tisíc liber. Nejdražším obrazem od Toyen tak zůstalo plátno Spící, které se v roce 2009 prodalo za 20 milionů korun bez aukční přirážky.

Celá aukce české avantgardy výrazně zaostala za očekáváním, když se řada děl prodala za nižší než odhadované ceny. Byl to nejen případ Štyrského Kořenů, jejichž cena měla podle odborníků dosáhnout až 250 tisíc liber, ale i portrétu Andrého Bretona od Toyen, který změnil majitele za 110 500 liber, i když odhad byl až dvojnásobný. Sotheby's původně odhadovala, že 127 položek se sbírky amerických filantropů Cullenových prodá za zhruba 1,7 milionu liber (asi 60 milionech korun). Konečný výtěžek byl ale méně než poloviční, a to 784 219 liber (27,5 milionu korun).

Více pozornosti tak paradoxně přitáhla dřívější aukce evropského moderního umění, kde byli čeští umělci zastoupeni.

Za nejvyšší částku se během ní prodalo zmiňované Kubínovo plátno s názvem Kubistická postava, jež pocházelo ze sbírky avantgardního hudebního skladatele Georga Antheila. Jeho odhadovaná cena byla 80 až 120 tisíc liber, obraz se ale prodal výrazně dráže. Cena se včetně aukční přirážky vyšplhala na 170 500 liber (téměř šest milionů korun). V českých aukcích se přitom cena nejdráže prodaného Kubínova obrazu letos dostala na 5,4 milionu korun (6,4 milionu korun s aukční přirážkou). Za tuto cenu se v květnu prodalo Zátiší s podnosem.

V aukci s názvem Umění 20. století - Jiný pohled se dnes nabízely zejména obrazy méně známých evropských umělců. Z českých tvůrců na ní kromě Kubína byl zastoupen například Emil Filla, jehož zátiší z roku 1930 neznámý kupec vydražil za 80 500 liber (2,8 milionu korun).

Nového majitele našlo i dílo od Mikuláše Medka Tři spletité nepřítomnosti, které se i s aukční přirážkou prodalo za 92 500 liber (3,2 milionu korun), fotografie Josefa Sudka či reliéf sochaře Otto Gutfreunda. Jeho cena více než dvojnásobně překonala původní odhad a dílo se včetně přirážky vydražilo za 25.000 liber (zhruba 877 tisíc korun).

 

Právě se děje

Další zprávy