Portmoneum otevře v červnu, restaurátoři opravili Váchalovy malby i nábytek

Vrcholí rekonstrukce Portmonea, které vyzdobil Josef Váchal.
Vrcholí oprava Portmonea, které vyzdobil Josef Váchal.
Restaurátorky při opravě Portmonea.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
10. 5. 2020 14:55
V Portmoneu, které se nachází v Litomyšli na Svitavsku, restaurátoři dokončují údržbu nástěnných maleb a nábytku od Josefa Váchala. Muzeum se po necelém roce oprav otevře 12. června, říká restaurátor Jiří Látal, který se na záchraně maleb podílel již před 27 lety.

"Tenkrát jsme zvolili dobrý restaurátorský postup, malby jsou v dobré kondici. Teď potřebují pravidelnou údržbu," popisuje Látal, jehož tým díla stabilizuje, tmelí a provádí retuše.

Josef Váchal, který se narodil roku 1884 a od jehož úmrtí tuto neděli uplynulo 51 let, v Litomyšli vyzdobil domek svého přítele a sběratele umění Josefa Portmana ve 20. letech minulého století. Na stěnách i nábytku umělec vypodobnil mnoho duchovních a náboženských témat.

Váchal však tehdy maloval olejovými barvami, což se ukázalo jako problém. "Použitá technika neumožnila, aby omítky dýchaly. Malby začaly degradovat, Portman o tom psal Váchalovi už ve 40. letech. Poškozovala je i spodní vlhkost a narušená statika domku," vysvětluje restaurátor Látal.

V 90. letech minulého století, kdy se nacházel v žalostném stavu, domek koupil dnes již nežijící majitel nakladatelství Paseka Ladislav Horáček. Díky němu se podařilo památku zachránit.

Tým restaurátorů tehdy sejmul omítky ze stěn, které byly ve špatném stavu. Záchranné práce trvaly dva roky.

"Ladislav Horáček byl náš kamarád, oslovil nás jako partu restaurátorů. Zdi se tehdy opatřily novými omítkami. Malby se z rubové strany ošetřily a nalepily zpátky na omítku. Během restaurování vznikla idea založení restaurátorské školy, přestěhovali jsme se z Prahy do Litomyšle a jsme tady doteď," vzpomíná Jiří Látal.

Součástí Portmanova domu je i nábytek, který Josef Váchal vyřezal a ozdobil malbami: dvě skříně, postel, stůl, židle a komoda. Látalův tým teď restauruje také je, před 27 lety na ně nedošlo.

Foto: ČTK

Portmoneum zahájí sezonu 12. června výstavou o Váchalově nejznámějším díle, Krvavém románu, jenž skládá hold brakové literatuře. Knihu s ironickým nadhledem Váchal napsal, ilustroval 11 starými a 68 novými dřevoryty, vysázel, následně svázal a vydal.

Portmoneum od roku 2016 vlastní Pardubický kraj, který jej koupil od dědiček Ladislava Horáčka, a spravuje ho Regionální muzeum v Litomyšli.

Muzeum kvůli narušené statice potřebovalo opravit. Po rekonstrukci za 9,5 milionu korun bude přístupné i podkroví, v kterém jsou tři místnosti. Stanou se dějištěm audiovizuálních programů.

"Vše běží podle plánu. Budova měla statické problémy, praskaly tu zdi, což by mohlo poškodit i vnitřní malby. Dům je nyní stabilizovaný, má opravenou omítku, barva se vrací k původní modrošedé. Na nové břidlicové střeše svítí opravené komíny, rekonstrukce se dočkala i kanalizace na dvorku," vypočítává náměstek hejtmana Roman Línek z Koalice pro Pardubický kraj.

 

Právě se děje

Další zprávy