Policisté zabavili tři česko-romské vlajky ze sedmi

Kultura Kultura
3. 3. 2014 10:02
Projekt Výběrové řízení na česko-romskou vlajku slovenského výtvarníka Tomáše Rafy má další potíže, i když jeho záměrem bylo přispět k větší toleranci a upozornit na sílící xenofobní nálady.
Foto: Galerie Artwall

Praha - Projekt Výběrové řízení na česko-romskou vlajku slovenského výtvarníka Tomáše Rafy má další potíže. Policisté zabavili tři ze sedmi exponátů česko-romských vlajek vystavených v galerii Art Space.

Původně byla expozice určena pro Galerii Artwall. Autor upozorňoval na sílící xenofobní nálady české společnosti a připomínal skutečnost, že Romové jsou v České republice doma stejně jako majoritní obyvatelstvo.

V souvislosti s projektem padlo již několik trestních oznámení pro hanobení státního symbolu, převážně ze strany krajně ultrapravicové DSSS. Rafa byl shledán vinným a byla mu uložena pokuta za údajné "porušení pravidel pro používání státní vlajky ČR", proti rozhodnutí se odvolal.

Při výslechu na úřadu městské části Praha 7 uvedl, že vlajky byly během výstavy v Galerii Artwall několikrát poničeny, mimo jiné i symbolem hákového kříže, k jehož autorství se přihlásila radikální pravicová skupina.

"Úřad mu však sdělil, že to není předmětem jeho zájmu, a umělce shledal vinným i napodruhé. Nyní podává Rafa proti rozhodnutí úřadu opětovné odvolání," řekla jedna z kurátorek, Zuzana Štefková.

"Úředníci uvedli, že každé porušení zákona o státních symbolech je přestupkem, bez ohledu na jeho závažnost. Právní zástupce Tomáše Rafy proto podal na úřad oznámení pro podezření ze spáchání přestupku kvůli špatně vyvěšené vlajce na jeho budově," dodala Štefková.

Tomáš Rafa
Tomáš Rafa | Foto: Aktuálně.cz

"Nikoho asi nepřekvapí, že na autora propagujícího rasovou snášenlivost útočí Vandasovi přívrženci. Tragikomické je, že úředníci z Prahy 7 i policisté jim v šikanování Tomáše Rafy ochotně pomáhají, přičemž sami přitom flagrantně porušují zákon, který mají chránit. Vrcholem pak bylo poskytnutí osobních údajů Tomáše Rafy krajně pravicovým aktivistům, které úředníci z Prahy 7 umožnili," řekl Jan Rovenský, který Tomáše Rafu v přestupkovém řízení zastupuje.

Zabavení uměleckých děl policí je další ze série absurdních kroků, které vůči umělci zástupci městské správy podnikají. „Je obzvlášť zarážajúce, že výrok o mojej vine padol už druhý krát. Z mojej strany pritom chýba akýkoľvek úmysel zneužiť či zneucitiť vlajku. Je absurdné, že polícia 25 rokov po revolúcii bez vedomia autora konfiškuje diela z priestorov galérie. Vypovedal som na polícii v Holešoviciach, komunikácii sa nevyhýbam, zodpovední majú na mňa kontakt. Nikto sa so mnou neskontaktoval. Tento postup už hraničí s represiou," říká Tomáš Rafa.

 

Právě se děje

Další zprávy