Policie začala stíhat Ztohoven za změněné občanky

Radek Wohlmuth
10. 1. 2011 16:30
Skupina chtěla poukázat na možné zneužití identity
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Kriminální policie zahájila trestní stíhání členů skupiny Ztohoven v souvislosti s jejich poslední akcí nazvanou Občan K., kterou skupina zveřejnila během loňského června. On-line deníku Aktuálně.cz to oficiálně potvrdila policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Akce Občan K. (občanka) se zúčastnilo dvanáct umělců. Nechali si prý legálně vydat občanské průkazy, které mají mít pozměněnou portrétní fotografii tzv. morphovacím programem. V některých případech si pak měli členové skupiny průkazy vyměnit a na cizí totožnost cestovat nebo volit.

Čtěte také:
Galerie brání falešné občanky a podává žalobu
Policie odvezla falešné občanky Ztohoven a zatýkala

Kontroverzní skupina, která před třemi lety propašovala do živého vysílání ČT obraz atomového výbuchu a už tehdy kvůli tomu stanula před soudem, chtěla tímto způsobem upozornit na problémy zneužití identity v současné době.

Foto: ČT24

"Všech dvanáct umělců je tentokrát obviněno z poškození cizích práv podle ust. § 181 ods. 1 písm. a) trestního zákoníku spáchaného ve spolupachatelství dle ust. § 23 trestního zákoníku,"  sdělila Zoulová.

Trestného činu se měli dopustit právě tím, že si nechali vystavit občanské průkazy a při žádosti měli úmyslně předložit snímky, které neodpovídaly jejich skutečné podobě. Umělci tak podle mínění policie „státním orgánům způsobili vážnou újmu tím, že je uvedli v omyl".

"Už jsme se začínali bát, že policie nenajde paragraf, který by tomuto projektu slušel," okomentoval zahájení trestního stíhání jeden ze členů Ztohoven. "Po půl roce čekání se vám uleví, i když to vlastně žádná dobrá zpráva není. Ale už po řádění kriminálky na naší výstavě bylo všem jasný, že jsme jim zase šlápli na kuří oko. Znění toho paragrafu je stejně absurdní jako důvody zatčení jednoho z našich členů na naší výstavě Občan K."

"Za poškození cizích práv hrozí pachateli až dva roky nepodmíněně," uvedla pro aktuálně.cz advokátka Dagmar Raupachová, "ale otázka je, co se policii nakonec podaří prokázat, v současné době je to naprosto otevřená věc."

Foto: CT24

Jedním z hlavních argumentů policistů je video, které ke své akci skupina natočila a uveřejnila na svých stránkách. To má podle vyšetřovatelů jednoznačně svědčit o promyšlenosti a koordinovanosti akce i o společném jednání.

Policisté dále požádali o posudky specialisty z Kriminalistického ústavu. K problému se vyjadřovali znalci v oboru technického zkoumání dokladů a písemností, antropologie a ručního písma.  Podle jejich závěrů se v případě občanek jedná o devět pravých dokumentů  a tři padělky.

Antropolog, který porovnával použité fotografie se staršími snímky,  uvedl, že pokud nejde o uměle upravené portréty, jedná se ve všech případech při srovnání s minulostí o jiné osoby. Písmoznalec potvrdil pravost zhruba čtvrtiny podpisů na dokladech, u dalších neměl dost srovnávacího materiálu. Na základě těchto zjištění je policie přesvědčená o tom, že došlo k trestné činnosti.

Kromě nepodmíněného trestu zákoník uvádí i možnost zákazu činnosti. Blo by pikantní, kdyby - pokud dojde k přelíčení - soudce zvolil právě tuhle variantu. V této souvislosti není od věci zmínit, že umělci po každé své akci skupinu automaticky rozpouštějí a scházejí se až u dalšího projektu. Nebo u soudu.

Národní galerie zřejmě spáchala oceněním trestný čin, upozornil na to právní zástupce Ztohoven Jan Hrazděra
Národní galerie zřejmě spáchala oceněním trestný čin, upozornil na to právní zástupce Ztohoven Jan Hrazděra | Foto: Ludvík Hradilek

Čtěte také:
Naklonovali Ztohoven svým členům občanku?
Umělci jsou Ztohoven: mystifikovat se může
Soud: Atomový výbuch na ČT byl jen přestupek
Soud za fiktivní výbuch byl odročen

Ztohoven u soudu: Veřejně prospěšní jsme!
Atomový hřib není poplašná zpráva, řekl soud
Zničili prezentaci komunistů Ztohoven?
Za změněné semafory padl trest: 60 tisíc korun
 

Právě se děje

Další zprávy