Policie odvezla falešné občanky Ztohoven a zatýkala

Kultura ČTK Kultura, ČTK
18. 6. 2010 18:39
Skupina si pro projekt Občan K. prohodila identity

Praha - Policie v pátek odpoledne odvezla z expozice výtvarné skupiny Ztohoven vystavené občanské průkazy všech jejích dvanácti členů. Identifikační dokumenty, které mají podle všeho pozměněné podobenky tzv. morphingem a jsou tedy "falešné", byly základní součástí jejich projektu Občan K.

Kontroverzní skupina před třemi lety nabourala do živého vysílání ČT se simulací atomového výbuchu, za což se dostala až před soud. Podle prohlášení chtěli Ztohoven novou akcí upozornit na problémy zneužití identity v současné době a také na sběr informací o každém z nás. A také tentokrát zasáhla policie.

Čtěte také:
Ztohoven volili na falešné občanky. Už to šetří policie

"Monitoringem médií bylo zjištěno, čeho se umělci dopustili, což zakládá podezření ze spáchání trestného činu poškození cizích práv," zdůvodnil serveru policejní komisař Oldřich Čech, proč policie z výstavy průkazy odvezla. Případ začala šetřit už ve čtvrtek.

Foto: Aktuálně.cz

Policie na místě zadržela nejznámějšího  z člena skupiny, který vystupuje pod jménem Roman Týc. "Na služebně chtěli zjistit mou totožnost, brzy mě ale pustili," řekl poté.

Při incidentu po Týcovi policisté chtěli, aby se legitimoval. Jeho nedávno vydaný průkaz byl ale součástí výstavy, kterou právě policie demontovala. "Nemohl jsem se proto legitimovat, což jsem jim říkal. Oni to stále požadovali, a odvedli mě proto na služebnu," popsal "zásah".

Totožnost zadrženého pak policie zjišťovala podle evidence. Při tom zřejmě došlo ke komickému momentu: v evidenci od vydání nové průkazky totiž figuruje jeho pozměněný portrét. 

Policie Týce propustila po příchodu jeho právníkaa aniž mu sdělila mu obvinění. Týc se domnívá, že policisté nemuseli exponát demontovat, důkazní materiály mohli pořídit fotodokumentací.

Roman Týc sám měl problémy s policií a soudy již v minulosti u kvůli svým sólo uměleckým aktivitám . Za úpravu pražských semaforů, kdy kráčející a stojící figurky nahradil panáčky v komických situacích, dostal pokutu 60 000 korun. Týc se sice k akci přihlásil, u soudu ale vystupoval jako David Brudňák a říkal, že jde o jiného umělce, který je mu pouze podobný. Soud ale tehdy konstatoval, že Týc a Brudňák jsou jedna osoba.

Umělec Roman Týc 8. dubna, den před Velikonočním pondělím, vyměnil v Praze zhruba padesát skel na semaforech pro chodce.
Umělec Roman Týc 8. dubna, den před Velikonočním pondělím, vyměnil v Praze zhruba padesát skel na semaforech pro chodce. | Foto: Aukro

Celkem dvanáct členů skupiny včetně Týce si nechalo kvůli akci Občan K. úředně změnit identitu a s "falešnými" občanskými průkazy volili v květnových parlamentních volbách; někteří se i oženili mnebo cestovali do zahraničí.

Všichni se nejprve nechali stejně ostříhat, vyfotografovali se a snímky pak upravili zmíněným morphingem. Při něm ze dvou tváří vytvořil obličej jeden, na němž jsou ale rozeznatelné rysy obou původních podob.

Protože při pořízení občanského průkazu stačí donést úředníkům hotovou fotografii, nápad jim prošel. Každý z nich přitom zažádal o občanský průkaz na jméno svého kolegy. Po šest měsíců pak žili pod cizí identitou.

Národní galerie zřejmě spáchala oceněním trestný čin, upozornil na to právní zástupce Ztohoven Jan Hrazděra
Národní galerie zřejmě spáchala oceněním trestný čin, upozornil na to právní zástupce Ztohoven Jan Hrazděra | Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Naklonovali Ztohoven svým členům občanku?
Umělci jsou Ztohoven: mystifikovat se může
Soud: Atomový výbuch na ČT byl jen přestupek
Soud za fiktivní výbuch byl odročen

Ztohoven u soudu: Veřejně prospěšní jsme!
Atomový hřib není poplašná zpráva, řekl soud
Zničili prezentaci komunistů Ztohoven?
Za změněné semafory padl trest: 60 tisíc korun

Občanské průkazy byly na výstavě zality do plexiskla, které tvoří součást kovového válce s manifestem skupiny. "Jde nám pouze o průkazky. Na tom uměleckém objektu jako takovém nemáme žádný zájem," prohlásil komisař Čech při příchodu.

Podle něj bude policie zjišťovat, zda jde o padělky. "Jestliže se ukáže, že byly vydány oprávněně, ale na základě špatných informací - půjde pravděpodobně o naplnění trestného činu poškozování cizích práv," dodal.

To se trestá odnětím svobody v délce trvání do dvou let. Podle policisty by pak v tomto případě neměly mít úkony založené na použití takových dokumentů právní platnost (například v médiích zmiňovaný sňatek).

 

Právě se děje

Další zprávy