Policie obvinila členy Ztohoven kvůli výbuchu v ČT

Radek Wohlmuth, jim, mp
8. 8. 2007 19:58
Umělcům hrozí až tři roky vězení

Praha - Ani ne za dva měsíce po "pumové" akci diverzně-umělecké skupiny Ztohoven v podkrkonošském Černém Dole policie rozkryla organizaci části jejích členů a dvěma z nich už sdělila obvinění z trestného činu šíření poplašné zprávy.

Členové sdružení se 17. června ráno nabourali do živého vysílání pořadu Panorama na ČT2 a odvysílali v přímém přenosu simulaci jaderného výbuchu v podhorské krajině. "Pozatýkali nás v podstatě všechny v jednu dobu. když nás předváděli, míjeli jsme se v Bartolomějské na schodech," potvrdil jeden z vyslechnutých.

Podle Petra Čížka z trutnovské policie, která má případ na starosti, dnes bylo dvěma ze tří předvedených členů sděleno obvinění z trestného činu šíření poplašné zprávy.

Tento čin je klasifikován podle přísnějších paragrafů, protože k šíření poplašné zprávy využili sdělovací prostředky. Zákon stanoví v těchto případech trest od šesti měsíců do tří let.

Třetí umělec nebyl zatím obviněn, protože nebyl přítomen jeho advokát.

Příslušníci trutnovské kriminálky podle původních informací Aktuálně.cz včera dopoledne zatkli několik členů a předvedli je k výslechu do Bartolomějské ulice. Po skončení byli zase propuštěni, většinou jsou už mimo Prahu.  Výslechy mají pokračovat příští týden.

Přestože na první pohled to vypadalo, že se umělci snaží udržet identitu v naprostém utajení, objevit je nemohl být velký problém. Část jich byla zatčena a legitimována už po první akci v roce 2003, když se na Pražském hradě pokusili překrýt Srdce Jiřího Davida do tvaru otazníku.

Policie tak mohla jít skoro najisto. Skupina se po každé akci sice rozpouští a vzniká až v souvislosti s dalším projektem, ale jádro nebo aspoň jeho část zůstává; vodítko tedy policisté měli. Sami umělci akci fotograficky zdokumentovali a na místě zřejmě zanechali i několik "vzkazů".

Někteří členové skupiny, kteří se nabourání v Černém Dole zúčastnili, nicméně nadále zůstávají neodhaleni. Podle zjištění deníku Aktuálně.cz nepoužívají třeba mobilní telefon s paušálem, ale soupravy na předplacené karty. Jejich majitelé žijí dál svým vlastním životem. "Zrovna maluju v Modřanech na zdejší graffiti zdi," řekl Adam Sicolu do telefonu.

Akce Mediální realita upozorňovala na možnosti manipulace médií a mimoděk také ukázala i na nedostatečné zabezpečení kamer, které servisní organizace používala pro pořizování záběrů.

Projekt vzbudil mimořádný ohlas prakticky po celém světě, otázce kriminalizace uměleckého projektu se zřejmě dostane nemenšího zájmu.

Foto: Ztohoven

Jednoho ze zakladatelů Romana Týce, který na jaře vyměnil skla v padesáti semaforech a nahradil je jinými motivy, magistrát zažaloval o sto tisíc korun. Podle informací časopisu Instinkt ale policie trestní oznámení odložila jako přestupek.  

"My jsme věděli, že najít nás nebude pro policii takový problém, uvědomovali jsme si to od začátku," reaguje na vývoj Týc." Ale všechny překvapilo kolik informací policie nashromáždila. Měl by to být klíč k naší příští akci. Pracovní název? Třeba Big Brother."

 

Právě se děje

Další zprávy