Polcarovy hexagony touží po souznění geometrie s expresí

juk
31. 10. 2014 12:51
Konceptualista Tomáš Polcar se v expozici Rezonance v pražské Galerii U prstenu zaměřil na malbu a motiv šestiúhelníku.
Tomáš Polcar: Sóma.
Tomáš Polcar: Sóma. | Foto: Tomáš Polcar

Praha - Konceptualista Tomáš Polcar vystavuje v pražské Galerii U Prstenu. Všestranný umělec se ve svém aktuálním cyklu zaměřil na malbu a princip šestiúhelníku, který se skromným využitím barev rozvinul v mnoha významech.

Polcar se dlouhodobě soustředí na práci v tematických cyklech. Inspirací se mu stávají tělo, kruh nebo právě hexagon, šestiúhelník. V pojmech se snaží jít k základům a původním významům, pracuje pomalu, s hloubkou a soustředěnou pečlivostí.

Tomáš Polcar: Sóma.
Tomáš Polcar: Sóma. | Foto: Tomáš Polcar

Komorní výstavu v galerii U Prstenu nazval Rezonance, tedy odezva, souznění. Fyzikálně znamená rezonance shodu kmitočtů vlastních kmitů soustavy s frekvencí zdroje – autorovou rezonanční frekvencí může být přeneseně šestiúhelník.

Ústřední obrazec řídí čitelnost obrazu, přestože není v jeho případě přísně geometrický, ale spíš nevtíravý a uvolněný. Geometrie ustupuje expresi, šestiúhelník funguje jako uklidňující prvek, někdy pouze v tušeném náznaku.

S barvami nakládá Polcar střídmě, v aktuálním cyklu je pro něj charakteristická převažující šedá, černá a bílá, občas doplněná tlumenými názvuky zelenavé, purpurové, hnědé a modré. V obrazech je citelná symbolika, nabízející prostor pro probouzení citlivosti a kladení otázek.

Tomáš Polcar: Rezonance. Galerie U Prstenu, Jilská 14, Praha 1. Do 21. listopadu 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy