FOTO Drak se probouzí a s jangovou silou sype čajové lístky

Podívejte se na výstavu Drak se probouzí v Paláci Kinských.
Song Mi Kim: Psi, 2010.
Petr Hůza: My Army, 2011.
Vojtěch Horálek: Samurajskß zbroj, 2014.
Veronika Holcová: Květ, 2014.
Foto: NG
juk
9. 9. 2014 12:33
Podívejte se na některá z děl v expozici Drak se probouzí v Národní galerii.

Fotogalerie - Dialog mezi Evropou a Asií otevírá prostřednictvím současných umělců Národní galerie. Čeští i asijští autoři žijící v Praze se inspirovali východoasijskou kulturou, kterou novátorsky protnuly s evropským uměleckým přístupem. Vzniklá díla kombinují nejen odlišná prostředí, ale i asijské proudy tradice a populární kultury.

Japonské, čínské a korejské inspirace zastřešila kurátorka Petra Polláková názvem Drak se probouzí. Drak jako jeden z ústředních symbolů východoasijské kultury představuje kladnou (jangovou) energii a dynamickou tvořivou sílu. Jeho probouzení značí vnímání Asie Evropany, možný symbol silného impéria čekajícího na své znovuobjevení.

„Drak, který spí na její váze stočený v klubíčku je určitou persifláží nebo satirou na klasický východoasijský motiv," říká kurátorka, kterou k názvu výstavy přivedlo kurátorku dílo Evy Pelechové.

Podobně přistupují k východoasijskému umění i další z vystavujících. Pracují s odlišnou kulturou také v rovině dezinterpretací, se kterou se v Evropě asijské náměty setkávají, vtipně zpracovávají i některá klišé.

Diana Winklerová vytvořila triptych připomínající tradiční čínskou kaligrafii. „Nepoučenému divákovi se může zdát, že Winklerová přenesla na papír čínské básně,“ komentuje drobná díla Polláková. „Ve skutečnosti se ale jedná o rozsypané čajové lístky, které nedávají vůbec žádný smysl. Dílo je jen vtipnou narážkou na jedno z kulturních klišé.“

Tomáš Kubačka zase přenesl do nové roviny kvalitu materiálů, když místo na hedvábí namaloval grafiky na stejně vypadající, ale obyčejný pečící papír.

Odlišným způsobem propojil kultury výtvarník Filip Černý. Klasický obraz Claude Moneta s lekníny přenesl pomocí jednoduché kaligrafické linky do nové euro-asijské dimenze – v buddhistickém učení symbolizují lekníny čistotu.

Díla šestadvaceti umělců spolu korespondují, přestože využívají odlišné náměty. Kurátorka se zaměřila na mladší a střední uměleckou generaci a díla vzniklá po roce 2000.

Tradiční techniky doplňují v Paláci Kinských multimediální díla, a to ve zcela originálních souvislostech. „Michal Nesázal se snaží spojovat estetickou polohu umění s teoriemi kvantové fyziky nebo kosmologie,“ popisuje Polláková. „Statické vizuální dílo propojuje s videoprojekcí, kdy se mezi třemi tradičními rovinami buddhistického učení – minulostí, současností a budoucností – probíjí a následně rozbíjí pruh světla.“

Stejným způsobem pracoval i intermediální umělec Pavel Mrkus. Na tradiční hrobové sochy promítá úryvky ze starověkého spisu Umění války, čímž Evropanům přibližuje dynamiku struktury statických soch.

Vedle tradiční východoasijské kultury se u vystavujících umělců projevuje i vliv současného celosvětového boomu japonské populární kultury. V případě některých umělců se tyto dva inspirační proudy sbíhají do jednoho.

Nezávisle na sobě vytvořili toto propojení dvou vln Pavel Mrkus a Anna Hulačová. Oba spojili tváře buddhistických soch se superhrdiny z japonských nebo amerických komiksů. V Mrkusově podání se jedná o simultánní videoinstalaci, Hulačová vystavila sochařské objekty.

Součástí výstavy je také skupinová instalace nazvaná Dekadentní orientální salon, která se s nadsázkou inspiruje konceptem klasických orientálních salonů známých z mnoha českých zámků nebo paláců. Místnost je prostorem pro volnou fantazii umělců i návštěvníků, kteří se v něm mohou posadit na historický divan a zároveň shlédnout animovaný film inspirovaný japonským komiksem.

Výstavu otevřenou do 23. listopadu doprovází řada lektorských pořadů a přednášek, 25. října se pak Palác Kinských otevře v rámci Dne japonské popkultury.

Drak se probouzí. Současné inspirace východoasijským uměním. 5. 9. – 23. 11. 2014. Palác Kinských, Staroměstské nám. 12, Praha 1. Autorka a kurátorka: Petra Polláková. Vystavující umělci: Petr Bařinka, Filip Černý, Patrik Hábl, Markéta Hlinovská, Veronika Holcová, Vojtěch Horálek, Anna Hulačová, Petr Hůza, Song Mi Kim, Tomáš Kubačka, Marie Ladrová, Pavel Mrkus, Stanislav Müller, Radka Müllerová, Michal Nesázal, Tets Ohnari, Eva Pelechová, Dana Sahánková, Veronika Slámová, Jiří Straka, Gabriel Vach, Hana Vinklárková, Diana Winklerová, Dalibor Worm, speciální hosté Dragan Stojčevski a Petr Písařík.

 

Právě se děje

Další zprávy