Podcast Petra Viziny: Obdivuji i stavby, které se mi nelíbí, říká architekt Cigler

Petr Vizina Petr Vizina
6. 5. 2020 18:00
S autorem Ročenky české architektury Jakubem Ciglerem o stavbách, které nepotřebují údržbu, o anarchii i prezidentovi přivázaném k bagru.

Už 19 let se Ročenka české architektury snaží lidem představovat nejzajímavější, nejužitečnější a také nejnápaditější stavby, které u nás vznikly v uplynulých 12 měsících. Výběr je to samozřejmě subjektivní, ale nepostrádá erudici - pokaždé je jeho sestavením pověřen někdo z uznávaných českých architektů a architektek.

Letošním kurátorem se stal Jakub Cigler (* 1962), blízký spolupracovník zesnulého Jana Kaplického. Za sebou má krom práce s ním také studium na Fakultě architektury ČVUT, kde nyní působí jako docent. A řídí i své studio Jakub Cigler Architekti.

Podcast s Jakubem Ciglerem si můžete poslechnout zde:

Do širšího povědomí vstoupil dnešní host objemnou a dosti diskutovanou stavbou Quadrio na pražské Národní třídě. Uznání si naopak užíval za revitalizaci původně industriální Pragovky ve Vysočanech. A jeho podpis nese i administrativní komplex Aviatica v Radlicích.

Sám letos do Ročenky vybral třicítku projektů. Od minimalistické zvoničky v Bílovicích-Lutoníně na Olomoucku až po vizionářskou výrobní halu ve Slavkově u Brna, která je zároveň průmyslovým prostorem i zelenou laboratoří.

"Nevybíral jsem stavby podle toho, jak se mi líbí. Dával jsem přednost těm, které nabízejí určitou cestu, směřování nebo nějak upozorňují na problémy, které dnes jako společnost řešíme," odtajňuje své hlavní kritérium Cigler.

"Když jsem listoval ročenkami v minulých letech, přišlo mi, že se moc soustřeďují na malé stavbičky, u kterých má architekt větší volnost a prostor pro kreativitu než u administrativních budov - ty podléhají množství technických limitů," dodává. Přesto i on vybral také drobnou zvoničku, již obci s necelými 500 obyvatel daroval soukromý investor. Jde sice o moderní miniaturu, dobře ale zapadá do kulturní a náboženské tradice místa a stává se její součástí.

Co s lidmi může udělat například úprava náměstí v Klatovech, přemostění rušné třídy na Žižkově nebo "živá" průmyslová hala porostlá flórou?

Vítejte u podcastu Petra Viziny s architektem Jakubem Ciglerem. K poslechu zde nahoře v článku nebo na platformách SoundCloudSpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy