Podcast Petra Viziny: Dalším úkolem galerie jsou zapomenuté sídlištní sochy

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo GHMP 2
29. 7. 2020 18:00
S šéfkou Galerie Hlavního města Prahy o šetrnosti, investorech nakupujících umění a nepochopeném géniovi Františku Bílkovi.

Koncem roku by Galerie hlavního města Prahy měla mít nového ředitele nebo ředitelku. Instituci, která spravuje 14 tisíc uměleckých děl a 420 plastik, od roku 2012 vede Magdalena Juříková.

Za jejího působení se na pražském magistrátu, jenž galerii zřizuje a rozhodující částkou jí přispívá na provoz, vystřídali čtyři primátoři, tři muži a jedna žena. Tedy lékař Bohuslav Svoboda za ODS, matematik a geograf Tomáš Hudeček (TOP 09), odbornice na výtvarné umění a jazyky Adriana Krnáčová (ANO) a dnešní primátor města, lékař Zdeněk Hřib (Česká pirátská strana).

Podcast s Magdalenou Juříkovou si můžete poslechnout zde:

Magdalena Juříková těchto osm let bez větších otřesů ustála v čele druhé nejvýznamnější galerijní instituce v zemi. Za stejnou dobu bylo generálních ředitelů Národní galerie pět a momentálně je funkce obsazená jen provizorně. Dobou působení může Juříkovou na srovnatelném postu překonat snad jen Petr Nedoma, stojící v čele Galerie Rudolfinum od roku 1993.

"Kurátorka od Železného ředitelkou Galerie hlavního města Prahy? Vypadá to na dobrou volbu," komentovaly Lidové noviny výběr Juříkové do funkce v roce 2012. Přestože nové ředitelce do té doby chyběly zkušenosti s vedením příspěvkové organizace, podílela se na vytváření soukromé sbírky televizního magnáta Vladimíra Železného a také Komerční banky.

"Neměla jsem představu, jak takový konkurz vypadá. Mojí tehdejší ambicí bylo hned poté se přihlásit do Domu umění v Brně," směje se Juříková při vzpomínce na výběrové řízení.

Vítejte u podcastu Na dotek. Hostem Petra Viziny je dnes ředitelka Galerie hlavního města Prahy Magdalena Juříková. K poslechu na platformách SoundCloudSpreakerGoogle Podcasts i Spotify.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy