Podcast Na dotek: Pražské metro už nebude připomínat tržnici

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo GHMP 2
9. 2. 2022 17:30
S architektkou Annou Švarc a kurátorkou Marií Foltýnovou o socialistických mozaikách za igelitem i diskusích o srpu a kladivu.
Architektka Anna Švarc (vlevo) a kurátorka Marie Foltýnová.
Architektka Anna Švarc (vlevo) a kurátorka Marie Foltýnová. | Foto: Václav Vašků

Podzemní dráhu v hlavním městě čeká očistná kůra, která jí má vrátit kultivovanost. Pražský magistrát rovněž chystá nový orientační systém, jehož jednotné a přehledné značení se bude týkat také metra. A v něm se ke slovu napříště častěji dostane současné umění.

Podcast věnovaný kultivaci metra si můžete poslechnout zde:

Zárodkem časů, které mají pozvednout nejvytíženější prostředek pražské hromadné dopravy, je výstava nazvaná příznačně Minulá budoucnost. K vidění je ve znovuotevřeném vestibulu stanice Anděl - Na Knížecí.

Pražské metro by podle architektky Anny Švarc mělo přestat připomínat tržiště. "V tomto ohledu mi při vyjednávání s dopravním podnikem nejvíce pomohli hasiči," přiznává váhu bezpečnostním argumentům, díky nimž se mají podzemní prostory znovu zpřehlednit.

K jejich původnímu charakteru ovšem patří také umělecká díla ze 70. a 80. let minulého století, často poplatná tehdejšímu zřízení. "Prvků, které propagují ideologii, je tam ale minimum. Pokud se objevují srp a kladivo, pak v drtivé většině jako součást něčeho většího - mozaik nebo reliéfů, ze kterých tento symbol není možné jen tak ‚vyzmizíkovat‘. Abychom kvůli tomu zničili celé umělecké dílo, na to myslím nemáme právo," dodává kurátorka Marie Foltýnová.

"Čištění" tedy do metra krom jiného vrátí i dobové umění. Na cestující budou například ve vestibulu stanice Náměstí republiky zanedlouho čekat dvě "znovuobjevené" mozaiky, dvacet let skryté za stěnami malých obchodů.

Podle kurátorky Marie Foltýnové budou mít z kultivace veřejného dopravního prostoru prospěch i ti, kdo nejraději jezdí autem. "I oni přece chtějí občas někde vystoupit a jít se třeba s dětmi projít městem. Podchody metra jsou prostranství, která potřebují nějakou přidanou hodnotu," je přesvědčena.

Vítejte u podcastu Na dotek, hosty Petra Viziny jsou dnes architektka pražského metra Anna Švarc a kurátorka Galerie hlavního města Prahy Marie Foltýnová. K poslechu na platformách: SoundCloud, Spreaker, Google Podcasts, Spotify i Apple Podcasts.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy