Podcast Na dotek: Pomníky budoucnosti? Představte si pokémony, říká Okamura

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo GHMP 2
3. 2. 2021 18:00
S architektem Osamuem Okamurou o rozzlobeném občanovi, penězích na umění i památníku ve formě esemesky.
Architekt Osamu Okamura, děkan Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci.
Architekt Osamu Okamura, děkan Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci. | Foto: Radek Vebr

"Překvapení, nebo dokonce provokace mohou být začátkem dialogu moderního umění s veřejností, není třeba stále opakovat už jednou vyřčené," myslí si Osamu Okamura, předseda komise pro umění ve veřejném prostoru na pražském magistrátu a také děkan Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci.

Podcast s Osamuem Okamurou si můžete poslechnout zde:

Po neblahých zkušenostech s divokou instalací výtvarných děl na veřejná prostranství hlavní město loni zřídilo sedmičlennou komisi, jejímž úkolem je napříště celý proces kultivovat. Krom toho má "sedm statečných" - mezi nimiž nechybí například kunsthistorička Milena Bartlová nebo organizátorka festivalu 4+4 dny v pohybu Denisa Václavová - městským částem pomáhat s vypisováním konkurzů na veřejná umělecká díla.

Pomníky a umění v městském prostředí dnes přitom nemusí mít nutně jen podobu kamenných či bronzových soch. Podle Okamury se nabízí i zvuková nebo třeba světelná forma.

"První moment setkání běžného obyvatele s uměním opravdu může být překvapením pro obě strany," uvažuje. A připomíná, že debaty o penězích vynaložených na umění by měly změnit perspektivu - veřejný prostor má v současnosti, měřeno penězi, daleko větší hodnotu než umělecká díla, která do něj jsou zasazována.

Myšlenka, že Praha vynaloží dvě procenta z peněz investovaných do umění právě na to, které pak bude instalováno ve veřejném prostoru, vzešla ze společných úvah magistrátu, Galerie hlavního města Prahy a metropolitního Institutu plánování a rozvoje.

Kdo a podle jakých kritérií rozhodne, které umělce a jaká díla vybrat? Nejde nakonec o věc vkusu a "malou domů" spřáteleným umělcům? A bude Liberec, jedno z Okamurových působišť, evropským městem kultury v roce 2028?

Vítejte u podcastu Na dotek. Hostem Petra Viziny je dnes architekt Osamu Okamura. K poslechu na platformách SoundCloud, Spreaker, Google Podcasts, Spotify i Apple Podcasts.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy