Podcast Na dotek: Hledíte do plamenů a pak vám to v jeden moment dojde, říká Urban

Petr Vizina Petr Vizina
30. 6. 2021 18:00
S kurátorem výstavy Vanitas Ottem M. Urbanem o obrazech lebek a vadnoucích květin, důstojnosti stárnutí i umírání a devadesáti minutách, kterými vše končí.

Člověka, který teď zavítá do Centra současného umění Dox v pražských Holešovicích na výstavu Vanitas, uvítá nenápadná fotografie Martina Zet nazvaná Umírání s tátou. Tentýž autor se s návštěvníkem na konci přehlídky loučí videem 90 minut.

"Divák vidí obraz, který je abstraktní a nejasný. Po chvíli vám dojde, že se díváte na kremaci lidského těla, která trvá právě tak dlouho. Obě ty věci vyvolávají silné emocionální reakce," říká historik umění, čtyřiapadesátiletý kurátor výstavy Otto M. Urban.

Podcast s Ottem M. Urbanem si můžete poslechnout zde:

Symboly smrti a pomíjivosti zevšedněly, lebka je oblíbeným motivem na tričkách a vadnoucí květiny na billboardech. Práce současných českých umělců má tématu vracet původní obsah a vážnost.

Pro výstavu Vanitas byla vybrána díla několika desítek tvůrců, mezi nimi Josefa Bolfa, Václava Jiráska, Eriky Bornové, Hynka Martince, Jakuba Špaňhela, Moniky Hořčicové, Siegfrieda Herze, Marka Thera, Jiřího Petrboka či již zesnulé Evy Švankmajerové.

Její kurátor Urban je předním českým znalcem umění dekadence a 19. století. V Doxu našel nové působiště poté, co v květnu 2019 opustil pozici ředitele Sbírky umění 19. století a klasické moderny Národní galerie Praha. A to na protest proti působení tehdejšího ministra kultury Antonína Staňka z ČSSD.

V pražském Veletržním paláci je stále k vidění Urbanova stálá expozice nazvaná 1796-1918: Umění dlouhého století. Pro téma marnosti a pomíjivosti v Doxu zvolil jako motiv verše ze starozákonní Knihy Kazatel. "Marnost nad marnost, všechno je marnost! K čemu je člověku všechno to pachtění, kterým se pachtí pod sluncem?" (Kaz 1; 2-3)

"Jednou z věcí, které mi na dekadenci byly už od začátku sympatické, je fakt, že ji prakticky nelze zneužít k podpoře ideologií a nacionalismů," říká kurátor. A hned připomíná stále aktuální, přestože víc než sto let starý manifest básníka Karla Hlaváčka. "V roce 1897 napsal do časopisu Moderní revue, že moderní umělec nemůže být nacionalista, protože, jak říká, nejde o spřízněnost ras, ale duší a myšlenek."

Vítejte u podcastu Na dotek, hostem Petra Viziny je dnes kunsthistorik Otto M. Urban. K poslechu na platformách SoundCloud, Spreaker, Google Podcasts, Spotify i Apple Podcasts.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy