Podcast Na dotek: Chci přinášet čím dál šílenější nápady, říká Petr Nedoma

Petr Vizina Petr Vizina
3. 3. 2021 18:00
S ředitelem Galerie Rudolfinum o soucitu s prostitutkami, Islámském státu i přikázání nezobrazovat Boha.

"Připravená, jen ji spustit," přibližuje výstavu nazvanou Compassion Fatigue Is Over (Únava ze soucitu pominula) Petr Nedoma, jeden z jejích kurátorů a zároveň muž, který zosobňuje pražskou Galerii Rudolfinum. V jejím čele stojí bez přerušení už 27. rokem, tedy od jejího založení v roce 1994.

Podcast s Petrem Nedomou si můžete poslechnout zde:

"Zavřená galerie je tragédie, nevytváříme ji pro sebe, pracujeme pro veřejnost. A ano, klademe na ni i nároky," nezastírá.

Meze soucitu, zmíněné v názvu připravené mezinárodní výstavy, testuje například umělecká zpráva o životě prostitutek v Jihoafrické republice nebo umělecké video o emancipačních snahách zemí, které byly ještě v 70. letech minulého století nazývány takzvaným třetím světem.

Nedoma neskrývá, co si myslí: že se nás v globalizovaném světě silně týkají i zdánlivě odtažitá a vzdálená témata. "Nehladíme návštěvníky po hlavičce, nenabízíme nasládlý kýč," ujišťuje.

Posláním Galerie Rudolfinum je představovat současné umění. Mezi jinými tu vystavovali Bettina Rheimsová, Neo Rauch, Damien Hirst nebo bratři Chapmanové. Setrvalý zájem však výstavní síň věnuje také fotografům nebo autorům videoartu. Prostor dala Cindy Shermanové, Nan Goldinové nebo Ivanu Pinkavovi.

Ačkoliv prioritou galerie je především zahraniční umění, do mezinárodního kontextu řadí též díla tuzemských výtvarníků, například Václava Stratila, Jiřího Davida, Viktora Pivovarova, Petra Nikla nebo Františka Skály. Jubilejní 100. výstavu zde uspořádal také Krištof Kintera. Jeho exhibici nazvanou Nervous Trees si roku 2017 prohlédlo rekordních 162 tisíc lidí.

"Mnohé výstavy 90. let se nesly na vlně údivu, který nám ohromně nahrával: Kde jste to vzali?" vzpomíná Nedoma. Postupně jsme se ale podle jeho slov přestali divit tomu, co všechno ještě neznáme, a stali se kritičtějšími. "Mladé lidi, mladé umělce prakticky ničím nepřekvapíte, znají všechno. A široká veřejnost má možnost si vybírat. Lidé si vybírají, a ještě jsou kritičtí - to je ta nejúžasnější situace, jaká mě coby galeristu může potkat," říká.

Vítejte u podcastu Na dotek. Hostem Petra Viziny je dnes kurátor Petr Nedoma. K poslechu na platformách SoundCloud, Spreaker, Google Podcasts, Spotify i Apple Podcasts.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy