Podcast: Když obraz prodáte do soukromé sbírky, už ho také nemusíte nikdy vidět

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo GHMP 2
10. 11. 2021 18:00
S šéfkurátorkou Galerie hlavního města Prahy Helenou Musilovou a akademickým malířem Tomášem Císařovským o dětech nudících se na vernisážích, peruánské mumii nebo trablech s mecenáši.

Metropolitní galerie právě vystavuje díla, která koupila nebo dostala darem v posledních čtyřech letech. Mezi roky 2017 a 2020 takto získala do sbírek na 700 položek. "Pro umělce je obrovsky výhodné poskytnout dílo k nákupu nebo jako dar významným veřejným sbírkám," konstatuje výtvarník Tomáš Císařovský.

Několikrát se setkal s tím, že soukromý majitel odmítl půjčit obraz autorovi na výstavu. A to i v případě, kdy byla dohoda o budoucích zápůjčkách součástí kupní smlouvy. "Může se stát, že svůj obraz, ukrytý kdesi v depozitáři, už nikdy neuvidíte," shrnuje Císařovský. "Občas se také dílo, které autor někomu daroval, objeví v aukci. To může být zraňující," doplňuje šéfkurátorka Galerie hlavního města Prahy Helena Musilová.

Podcast s Tomášem Císařovským a Helenou Musilovou si můžete poslechnout zde:

Císařovského série maleb, zachycující umělce a návštěvníky vernisáží zkraje 90. let minulého století, je nyní součástí expozice No Art Today?, která v pražské Městské knihovně představuje reprezentativní výběr z galerijních akvizic.

Mezi zastoupenými autorkami a autory se dále nacházejí Josef Žáček, Anna Daučíková, Josef Bolf, Daniel Pitín, Ivan Pinkava, Lubomír Typlt, Mark Ther nebo Anežka Hošková.

"Posláním nás, kdo pracujeme ve veřejné instituci, není jen pořádat výstavy, ale také chodit po ateliérech a vnímat, co se v nich děje. Abychom byli připraveni na příležitost, jaká třeba nastala v minulém roce," vysvětluje kurátorka Musilová. Odkazuje tak na situaci, kdy pražský magistrát uvolnil mimořádnou šestimilionovou dotaci pro nákup uměleckých děl od tvůrců postižených koronakrizí. Část z těchto prací je teď k vidění v Městské knihovně v Praze. 

Vítejte u podcastu Na dotek. Hosty Petra Viziny jsou dnes kurátorka Helena Musilová a malíř Tomáš Císařovský. K poslechu na platformách SoundCloud, Spreaker, Google Podcasts, Spotify i Apple Podcasts.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy