Pod Palmovkou to bude řídit Velká sestra Slavíková

Jitka Gráfová
1. 3. 2008 11:00
Premiéru má divadelní Přelet nad kukaččím hnízdem
Foto: Divadlo pod Palmovkou

Praha -  Na českých jevištích bude Randall Patrick McMurphy zase bojovat o svobodu s Velkou sestrou Ratchedovou. V režii Petra Kracika známý příběh z psychiatrické kliniky uvádí Divadlo pod Palmovkou.  Premiéra je v sobotu, nejbližší reprízy 13. a 28. března

Podle románové předlohy Kena Keseyho Vyhoďme ho z kola ven vznikla v roce 1975 slavná filmové adaptace v režii Miloše Formana, která dostala všech pět hlavních Oscarů.

Divadelní verze slavného románu z roku 1962, který vzala za svůj bet generation i hippies, je ale starší.  Dale Wasserman, jinak také libretista muzikálu Muž z La Manchy, ji napsal hned po vydání knihy a první premiéra hry byla už v roce 1963.

První provedení s Kirkem Douglasem sice bylo na Broadwayi propadákem, v roce 1968 však byla v San Franciscu uvedena Wassermanem nově přepracovaná verze, která v triumfální premiéře v San Franciscu s úspěchem obletěla Ameriku i Evropu.

Foto: Divadlo pod Palmovkou

V roce 2001 při návratu na Broadway získala okamžitě Tony Award za Best Play Revival a ceny Newyorské kritiky.

V libeňském divadle filmového Jacka Nicholsona vystřídá Martin Stránský j.h. v alternaci s Petrem Štěpánem.

Ztvární vzpurného McMurphyho, který do psychiatrické léčebny přichází jako nový pacient, jenž sem byl poslán soudem. Pobytem se může vyhnout pracovní farmě, brzy však začíná zjišťovat, že léčebný ústav má přesná pravidla a hlavně sestrou Ratchedovou.

McMurphy se podřizovat nehodlá. Jenže obdiv a respekt pacientů se začíná rozplývat, protože sestra má hodně "přesvědčivé metody" a Randall si uvědomí, že na rozdíl od vězení může zůstat v ústavu navždycky.

Někdejší Československo vedlo proti nepřizpůsobivým jedincům podobné normalizační praktiky jako Velka sestra - tak se četl román, na který se daly poprvé vystát fronty už v roce 1979. Film měl ale oficiální premiéru až na začátku 90. let.

Možnost vcítit se do rozpoložení pacientů pomohly Keseymu halucinogeny,  se kterými poprvé přišel do styku jako dobrovolník při vládním experimentu s drogami a ošetřovatel na klinice.

Foto: Divadlo pod Palmovkou

"Na rozdíl od románu je ve Wassermanově dramatizaci vše mnohem reálnější a konkrétnější a většina surrealistických prvků zcela zmizela nebo byla převedena do jiné polohy,"  říká dramaturg Ladislav Stýblo. "Přesto text ukrývá momenty, při kterých si s realistickou popisností nelze vystačit."

Velkou sestru ztvární Zuzana Slavíková nebo Miroslava Pleštilová. V dalších rolích pak diváci uvidí Rostislava Čtvrtlíka nebo Karla Vlčka, kteří hrají postavu Náčelníka Bromdena.

Přelet už u nás na divadelních prknech uvedlo kupříkaldu Národní divadlo Moravskoslezské nebo Městské divadlo Brno.

 

Právě se děje

Další zprávy