Po obvinění dostali Ztohoven za útok i Cenu NG

Radek Wohlmuth
7. 12. 2007 10:40
Artdiverzanti mají peníze od bezpečnostní agentury
Foto: Ztohoven

Praha - Takřka nemožné se stalo skutkem. Umělecká skupina Ztohoven vyhrála první ročník Ceny NG 333.  Prvenství získala za svou diverzní akci v obci Černý Důl, při které se nabourala do živého vysílání ČT2 a v rámci pořadu Panorama odvysílala v podkrkonošské krajině simulaci jaderného výbuchu.

Její čin, jehož záznam na internetu obletěl svět, vzbudil spontánní vlnu reakcí a emotivní diskuse. Bohužel spíš o činu samotném než o snadné možnosti manipulace médií -  jak by si skupina, která akci nazvala Mediální realita, přála. V souvislosti s akcí bylo sedm členů skupiny obviněno ze šíření poplašné zprávy. V nedávné době byli seznámeni se spisem a čeká se na soud.

Členové skupiny zůstali věrni své taktice a na ceremoniálu byli jen inkognito v publiku; cenu za ně převzal jejich právní zástupce. K porotě podotkl, že umění nerozumí, ale může konstatovat, že za souhlas s trestným činem může podle zákoníku vyfasovat až rok ve věžení.

Výsledky soutěže byly vyhlášeny po šesté na půdě Národní galerie ve Veletržním paláci v Praze. Vítěze vybírala z celkem jedenácti finalistů česko-slovenská odborná komise, ve které byl za českou stranu kromě generálního ředitele NG Milana Knížáka třeba ředitel Moravské galerie Marek Pokorný nebo umělci Petr Lysáček a Milena Dopitová.

Jednání komise bylo naplánováno až na čtvrtek, aby nehrozilo předčasné prozrazení vítěze. "Komise jednala od deseti hodin až do odpoledne," řekl Aktuálně.cz jeden z jejích členů, ředitel sbírky grafiky a kresby NG Ondřej Chrobák. "Diskutovalo se dlouho a rozhodnutí nebylo jednoznačné. Nakonec se ale členové komise shodli na skupině Ztohoven."

Soutěž pro mladé umělce do třiatřiceti let vyhlásila Národní galerie 1. června. Přihlásilo se do ní sto osmdesát umělců, téměř třikrát tolik než do letošního ročníku etablované Ceny Jindřicha Chalupeckého. Té konkuruje nejen zaměřením, ale i obnosem pro vítěze, který je rovných 333 tisíc korun.

Letos částku věnovala společnost Securitas. S ohledem na vítěze je to celkem komická okolnost, protože jde o firmu, která působí na trhu bezpečnostních služeb.

Ale paradoxů je víc: skupina Ztohoven se do soutěže nepřihlásila, z vlastní iniciativy ji nominoval respektovaný kurátor Uměleckoprůmyslového muzea v Praze Jan Mlčoch.

Na výstavě finalistů neměla pomalu ani co vystavit, protože jí firma Sitour, která je majitelem autorských práv k Panoramě, nepovolila použít záznam pořadu ze 17. června, kdy k napadení vysílání došlo. A z nominace byla skupina také málem vyřazena, protože její členové, kteří vystupují pod pseudonymy, odmítli organizátorům prozradit svá jména.

Totožnost nakonec neodhalili ani při vyhlášení, kterého se zúčastnili anonymně v davu přihlížejících diváků. Cenu za ně přebíral právník. Co s ní udělají, zatím nevědí.

"My jsme se tam nepřihlásili, tak jsme nic neočekávali, a tedy ani dopředu neplánovali," komentoval to pro Aktuálně.cz Roman Týc. "Já osobně jsem si myslel, že vyhraje Jakub Špaňhel, protože mě napadlo, že Národní galerie bude chtít do své sbírky další obraz. On je respektovaný umělec své generace a navíc je to bývalý Knížákův student."

Na tomto místě je třeba dodat, že cenu vítěz nedostává jen tak. Má právě podobu nákupu do sbírky Národní galerie, kam teď instalace skupiny Ztohoven patří.

Je to významný precedens, protože jde o první počin současného street-artu, který se do sbírky naší nejvýznamnější galerie dostal.

Celá věc má navíc i další rozměr. "Čestný slovo, opravdu nás to překvapilo," říká Roman Týc, "protože v jistém slova smyslu tak jde Národní galerie do toho sporu s establishmentem s náma."

 

Právě se děje

Další zprávy