Po Hitlerovi přichází pod skalpel Klaus. Zeman už čeká

Jitka Gráfová
4. 3. 2008 20:10
Brněnské HaDivadlo připravilo satirický cyklus
Foto ze zkoušky
Foto ze zkoušky | Foto: HaDivadlo

Praha - Jak vypadá běžný den Václava Klause? Jak se připravuje na politické pře a co řekne andělovi, který ho navštíví? A co dělá Miloš Zeman celé dny na Vysočině?

Pětidílný satiricko-politický seriál Kluzká plocha připravilo brněnské HaDivadlo, které nedávno uvedlo grotesku o Adolfu Hitlerovi Doma u Hitlerů aneb Historky z Hitlerovic kuchyně. Prvním dílem se divákům představí dnes večer.

Cílem není ale jen parodie a imitace, ale snaha o "nemilosrdný" divadelní komiks. "Chtěli bychom jít blíže k podstatě politiky," hlásají tvůrci.

Kluzká podlaha je projekt pěti hodinových grotesek, jejichž tématem bude vždy jedna politická osobnost, popřípadě politický fenomén dneška.

"Jde o touhu vyjádřit se svými divadelními prostředky a uměleckou nadsázkou groteskní satirou k zástupcům politického establishmentu, přesně v duchu toho, jak to divadlo vždy dělalo, nebo jak by to divadlo dělat mělo," míní autor a režisér Luboš Balák.

Foto ze zkoušky
Foto ze zkoušky | Foto: HaDivadlo

Hned v prvním díle si vzal na paškál prezidenta a nese název Obyčejný den Václava Klause. "V grotesce z Hradu prožijeme s prezidentem jeden jeho obyčejný pracovní den, uvidíme, jak přemýšlí, jak se připravuje na politické půtky, jak se chystá na návštěvu Plzně a jak diskutuje s andělem, který ho navštíví v jedné důležité záležitosti," míní režisér.

Na scéně se objeví i zmrtvýchvstalý poradce.

Autor prý studoval Klausovy knihy, novinové články a hledal inspiraci i v prezidentské volbě. Hlavu státu ztvární herec Petr Jeništa, který si na brněnské scéně zahrál právě Hitlera..

"Není to zase tak těžké. Pana Klause známe všichni už strašně dlouho. Mně se stačí podívat na nějakou fotku. Hned přejmu obličej, jeho úsměv, jistou monotónnost hlasu," řekl médiím herec.

Foto ze zkoušky
Foto ze zkoušky | Foto: Aktuálně.cz

Marian Chalány ztvární poradce Jakla, Marek Pospíchal vystoupí jako Elév a Komisař EU,  Simona Peková jako Anděl a Tereza Richtrová jako Sekretářka.

Druhý díl je věnován Miloši Zemanovi. Příběh nazvaný Poslední omyl Miloše Zemana se odehrává v Novém Veselí na Moravě. Další příběhy se budou věnovat expremiérovi Jiřímu Paroubkovi - jeho díl se bude jmenovat Paroubkovo UHO (Univerzální hnědá omáčka) a pak budou následovat Sága rodu Grebeníčku a Všechny naše milenky.

"Vždycky je třeba představitele politické a státní moci podrobovat jistému druhu komického zlidštění," říká režisér, který v minulosti pro HaDivadlo nastudoval kabaret Komediograf nebo Guma Gumárum. 

Aktuální politická satira se na divadelních prknech moc v poslední době neobjevuje;  už proto, že plocha je to opravdu dost kluzká.

Pokud vynecháme notně vyčpělou show Zuzany Bubílkové S politiky netančím, zbývá trilogie Ivy Klestilové Má vlast v divadele Rokoko.

V příbězích Standa má problém, Paroubek je kamaráth a Strejda nás má všechny rád figurovali Miloš Zeman, Vladimír Špidla i David Rath.

 

Právě se děje

Další zprávy