Plaketu Revolver Revue převezmou Kremlička a Valoušek

30. 5. 2011 19:51
Cenu uděluje kulturní časopis už od roku 1985
Foto: ČT

Praha - Cenu časopisu Revolver Revue  za rok 2010 obdrží spisovatel Vít Kremlička a výtvarník Chrudoš Valoušek. Ocenění v podobě bronzové plakety, kterou navrhl malíř a sochař Viktor Karlík, si oba umělci převezmou 2. června.

"Za oběma oceněnými stojí dílo, které patří k tomu nejlepšímu, co u nás v daných oblastech v posledních desetiletích vzniklo. Přesto ani jednomu z těchto umělců není dopřáno se svou tvorbou uživit, což vypovídá spíš o dnešní společnosti, než o kvalitě jejich díla," říká šéfredaktorka RR Terezie Pokorná.

Cenu RR uděluje tento kulturní časopis od roku 1985, kdy začal vycházet jako samizdatový magazín pro nejmladší undergroundovou generaci. Mezi dosavadní laureáty patří umělci z řad básníků, spisovatelů, výtvarníků, hudebníků a fotografů. Například básník Ivan M. Jirous, malíř Viktor Pivovarov nebo rocker Tony Ducháček.

Foto: Aktuálně.cz

Vít Kremlička se narodil v roce 1962 v Praze. Po gymnáziu absolvoval dvouletou střední pedagogickou školu a pět semestrů Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. V letech 1990-1998 studoval bohemistiku a komparatistiku na Filozofické fakultě UK.

Od počátku osmdesátých let publikoval v samizdatech, básně z těchto let vyšly ve sbírce nazvané Staré zpěvy (Edice Revolver Revue 1997). Na pultech knihkupectvích se objevily například i Kremličkovy publikace Lodní deník (NTS 1991), Cizrna (Torst 1995), Zemský povídky (Hynek 1997), Prozatím (Petrov 2001) nebo Tajná cikánská kronika (Pavel Mervart 2007). Autor je držitelem prestižní literární Ceny Jiřího Ortena.

Grafik a ilustrátor Chrudoš Valoušek se narodil před jedenapadesáti lety v Olomouci. Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let studoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, poté byl zaměstnán jako noční hlídač a topič. Dnes pracuje jako správce depozitáře.

Je autorem knihy Chrudošův mix přísloví (Baobab and GplusG 2008), ilustroval knihy O Zlaté mrkvi (Baobab 2003), Zazi v metru (Albatros 2010) či Žaloudění v Kundibále (Arbor Vitae 2010). Vystavuje v Čechách i zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy