Picassův Modrý pokoj skrýval záhadnou mužskou tvář

ČTK Kultura ČTK, Kultura
17. 6. 2014 12:39
Experti z galerie Phillips Collection objevili po jednou z nejranějších maleb Pabla Picassa portrét neznámého muže.
Skrytá malba muže pod obrazem Pabla Picassa Modrý pokoj.
Skrytá malba muže pod obrazem Pabla Picassa Modrý pokoj. | Foto: telegraph.co.uk

Washington - Skrytou malbu neznámého muže pod vrstvou barev jednoho z nejranějších děl španělského malíře a sochaře Pabla Picassa Modrý pokoj objevili experti ve známé soukromé galerii Phillips Collection ve Washingtonu. Oznámila to dnes agentura AP s odvoláním na sdělení kurátorů i vědců. Zatím zůstává záhadou, koho přemalovaný portrét představuje.

Pablo Picasso: Modrý pokoj.
Pablo Picasso: Modrý pokoj. | Foto: telegraph.co.uk

Pod malbou Modrý pokoj z roku 1901 se díky moderním technologiím podařilo najít malbu muže, který si vousatou tvář podpírá rukou. Na jeho prstech jsou zřetelně vidět tři prsteny. Oblečen je do kabátu a na krku má uvázaného motýlka.

Kurátoři potvrdili, že jde skutečně o Picassovo dílo, které namaloval před Modrým pokojem.

"Je to skutečně jeden z těch momentů, které dělají naši práci mimořádnou. Další reakce byla: Dobře, ale kdo to je? Již na zodpovězení této otázky pracujeme," uvedla podle britského listu Telegraph konzervátorka Patricia Faverová z Phillips Collection, která se podílela na odkrytí objevené malby.

Experti zatím vyloučili, že by mohlo jít o umělcův autoportrét. Jednou z možností by podle nich mohlo být, že je na plátně zachycen pařížský obchodník s uměním Ambrose Villard. K potvrzení této domněnky však zatím chybí jakákoliv dokumentace, takže pátrání po identitě tohoto muže nadále pokračuje.

Obraz Modrý pokoj je ve washingtonské galerii od roku 1927. Konzervátoři již delší dobu předpokládali, že by pod malbou Modrý pokoj mohlo být něco skryto. Malba pak byla objevena již před pěti lety, ale teprve nyní experti zveřejnili výsledky své práce veřejnosti.

Skryté malby byly objeveny již dříve i u některých jiných Picassových děl.

 

Právě se děje

Další zprávy