Picassova milenka přišla kupce na 846 milionů korun

Kultura ČTK Kultura, ČTK
6. 2. 2013 10:33
Aukční síň Sotheby's vydražila Picassovu Sedící ženu u okna
Pablo Picasso: Sedící žena u okna (Femme assise pres d'une fenetre)
Pablo Picasso: Sedící žena u okna (Femme assise pres d'une fenetre) | Foto: Reuters

Londýn - Obraz Pabla Picassa s názvem Sedící žena u okna vydražila londýnská aukční síň Sotheby's za 28,6 milionu liber (846 milionů korun). Portrét je součástí Picassovy série s jeho milenkou a múzou Marií-Thérese Walterovou. Výsledná cena bezmála o čtyři miliony liber překonala dolní odhadní hranici, maximální očekávaná cena ovšem byla až 35 milionů liber (více než miliarda korun).

Sedící žena u okna a její předloha Marie-Thérese Walter
Sedící žena u okna a její předloha Marie-Thérese Walter | Foto: Aktuálně.cz

Dosud nejdražším Picassovým dílem je Nahá v sochařském ateliéru (uváděné i pod názvem Akt, zelené listy a busta), za které kupec v roce 2010 zaplatil 106,5 milionu dolarů (zhruba dvě miliardy korun).

Portrét z října 1932 byl součástí aukce obrazů impresionistů a modernistů. V nabídce byl i jiný Picassův obraz s názvem Lebka a kniha, který vynesl přes 1,3 milionu liber (zhruba 40 milionů korun) a také práce dalších velikánů, jako jsou Claude Monet, Paul Gauguin nebo Joan Miró.

Absolutně nejdražším prodaným uměleckým dílem je od předloňska plátno Paula Cézanna Hráči karet, které rodina katarského emíra koupila za více než 250 milionů dolarů (přes 4,7 miliardy korun) od soukromého sběratele.

 

 

Právě se děje

Další zprávy