Philip Roth končí. Posledním románem je Nemesis

Kultura Kultura
14. 11. 2012 12:08
Dlouholetý kandidát na Nobelovu cenu za literaturu už nechce psát
Foto: Profimédia

Los Angeles - Po sedmadvaceti románech nepřekvapí, že chuť psát vyprchá. Přesně to se stalo Philipu Rothovi, letos devětasedmdesátiletému americkému autorovi. Držitel Pulitzerovy ceny ve svých knihách často používá autobiografické prvky (postava Nathaniela Zuckermana se objevila devětkrát). Nyní je jasné, že kniha Nemesis z roku 2010 (česky vyšla letos) je posledním dílem v biografii tohoto tvůrce.

Americký spisovatel Philip Roth
Americký spisovatel Philip Roth | Foto: Nancy Crampton

„Abych pravdu řekl, jsem hotový. Už nechci víc psát. Zasvětil jsem život literatuře - studoval jsem, učil jsem a četl jsem. Nemyslím si, že jedna kniha může víceméně změnit, co jsem už vytvořil. Pokud bych napsal novou knihu, bylo by to zklamání," řekl Philip Roth ke svému rozhodnutí skončit s literaturou. Bez povšimnutí se první zmínka o konci kariéry objevila už v létě v rozhovoru pro francouzský časopis. Nyní situaci potvrdilo i nakladatelství Houghton Mifflin, u nějž Roth publikoval.Česky jeho knihy vydává od roku 2005 nakladatelství Mladá fronta.

„Kdo by chtěl číst průměrnou knihu?" pokládá Philip Roth otázku, v níž lze nalézt gesto sebereflexivního umělce, který ví, kdy skončit. Přestože Philip Roth byl na vrcholu snad s každou svou knihou, není nutné riskovat prohru. Potvrzením nezvratného rozhodnutí je i skutečnost, že už tři roky nic nenapsal.

Tematicky zkoumal mnohé, sexualitu a stárnutí i židovskou identitu. Jeho původ se pojí s judaismem, ale sám se za židovského autora nikdy nepovažoval. Poprvé se literárně projevil v roce 1959 prostřednictvím povídkové sbírky Sbohem město. Nyní ale vznáší otázky o tom, jestli svůj život v literatuře nepromarnil a svým „rozchodem" s románem by se mohl snažit dohnat, co zameškal. Odpověď by mohl podat i chystaný životopis, který zpracovává Blake Bailey.

Philip Roth patří ke každoročním favoritům při udělování Nobelovy ceny za literaturu. Roth bývá řazen mezi nejlepší žijící americké spisovatele.

Některé Rothovy romány například Umírající zvíře či Lidská skvrna se dočkaly i filmového zpracování - v Umírajícím zvířeti ztvárnili titulní role Ben Kingsley a Penelope Cruz.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy