Petrohradské muzeum Ermitáž se pustí do obchodování s formátem NFT

ČTK ČTK, AFP
31. 8. 2021 20:50
Petrohradské muzeum Ermitáž začne obchodovat s digitálním uměním. Ve spolupráci s kryptoměnovou burzou Binance nabídne kupujícím čím dál populárnější unikátní tokeny, známé pod zkratkou NFT, inspirované díly ze svých sbírek.
Madonna Litta je jedním z vrcholných malířských děl Leonarda da Vinciho, vznikla v letech 1490 až 1491.
Madonna Litta je jedním z vrcholných malířských děl Leonarda da Vinciho, vznikla v letech 1490 až 1491. | Foto: Ermitáž

Veřejný prodej začal v úterý, potrvá do 7. září, píše agentura AFP.

NFT je zkratka anglického non-fungible token, česky nezaměnitelný token, respektive nezaměnitelný elektronický klíč. Je to digitální dílo s certifikátem pravosti, které se teoreticky nedá zcizit. V posledních letech popularita tohoto formátu mezi sběrateli prudce stoupá, přičemž některá NFT čili "nifties" byla v aukcích vydražena i za několik milionů dolarů.

Mohou to být buď jen digitálně vytvořená díla nebo i digitalizované verze skutečných děl. Lze je darovat nebo s nimi obchodovat, ale není možné je pozměnit nebo rozmnožit.

Ermitáž nabídne k prodeji ve formě NFT obraz Madonna Litta od Leonarda da Vinciho z roku 1490, Juditu od Giorgioneho z roku 1504, Šeříkový keř Vincenta van Gogha z roku 1889, Zahradu v Montgeron z roku 1876 od Clauda Moneta nebo Kompozici VI od Vasilije Kandinského. Aby "tokenizované" verze byly skutečnými unikáty, ponesou podpis ředitele Ermitáže Michaila Borisoviče Piotrovského, zdůrazňuje muzeum.

Cena každé digitální šarže začíná na 10 tisících BUSD, což je kryptoměna, která sleduje kurz amerického dolaru. Platforma Binance NFT sdružuje umělce a sběratele, aby mohli obchodovat s nejžádanějšími NFT.

Petrohradská Ermitáž byla založena roku 1764, co do vystavených exponátů je největším muzeem na světě. V jejích zhruba 1000 sálech si lze prohlédnout více než 60 tisíc děl, v depozitářích jich jsou další zhruba tři miliony.

 

Právě se děje

Další zprávy