Petra Soukupová: Ohledně českých filmů jsem skeptická

Kultura Kultura
20. 10. 2011 11:13
Spisovatelka vydala knihu Marta v roce vetřelce
Foto: Jan Langer

Rozhovor - Novinka Petry Soukupové byla jednou z deseti knih, které minulý týden zahájily novou tradici Velkých knižních čtvrtků.

350stránková Marta v roce vetřelce je stylizovaná jako deník dospívající dívky, která si po krátkém vztahu musí na nátlak rodičů nechat dítě.  Její představy o životě se tak rozpadají. Na dotazy nejen ohledně své novinky odpovídala autorka ve čtvrtek v on line rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.

Soukupová je označována za nastupující literární hvězdu. Za svůj prozaický debut K moři získala Cenu Jiřího Ortena. Se svou druhou knihou, jíž je svazek tří povídek nazvaný Zmizet, se loni stala absolutní vítězkou soutěže Magnesia Litera.

"Výsledný tvar je díky fragmentárnímu vyprávění a zmnožení perspektiv mozaikou, v níž se prostor domova - rodinné idyly - zdůrazňováním opozic mezi vnitřním-vnějším a vlastním-cizím mění v bojiště, kde lze přežít pouze za cenu trvalého odcizení. A každé zmizení nebo pokus o únik vždy doprovází menší či větší ztráta," napsalo Aktuálně.cz v recenzi na její druhou knihu.

Čtěte také:
Soukupová je znovu průvodkyní po rodinné pustině

Doposud byly jejím tématem rodinné vztahy mezi sourozenci. Dětství je v jejích knihách doba každodenních zlomyslností, křivd a míjení.

Všechny odpovědi si přečtěte zde:

 

Právě se děje

Další zprávy