Petr Nikl vystavil Divňáky z Ňjújorku v Budějovicích

Kultura ČTK Kultura, ČTK
17. 2. 2013 12:46
Petr Nikl vystavuje v Českých Budějovicích Tváře z New Yorku
Foto: Aktuálně.cz

České Budějovice - Petr Nikl vystavil ve Wortnerově domě Alšovy jihočeské galerie výběr ze své malířské a kreslířské tvorby za posledních deset let. Vedle abstraktních metaforických kreseb tváří či starších obrazů trpaslíků z obludária a zvláštních portrétů z minulosti jsou k vidění i obrazy lidí, které potkával v ulicích New Yorku.

Henry ve sloní čepici, 2013
Henry ve sloní čepici, 2013 | Foto: Aktuálně.cz

"Žiju třetím rokem v New Yorku. A jak jsem ho probrousil na koloběžce, tak nejzajímavější jsou na něm lidé, kteří neustále klokotají ulicemi. Je to vlastně takové divadlo světa. Nejdříve jsem se je snažil zapamatovat a nakreslit, ale pak jsem zjistil, že si je přestylizovávám, že do nich pořád něco vkládám subjektivního, co k nim nepatří, a že nezbývá, než si zakoupit foťák a zkusit je vyfotit," řekl Nikl.

Koupil si tedy fotoaparát a vyfotil mnoho lidí, kteří ho zajímali. Někteří o tom nevěděli, někteří věděli, některé poprosil, některým dal dolar.

Podle fotek realisticky jako dokumentarista pak lidi nakreslil, protože chtěl vydat knížku. Vyšla před čtvrt rokem a jmenuje se Divňáci z Ňjújorku. Pak udělal menší výstavu v Praze, kde k ilustracím nechal udělat fotky, ze kterých vycházel. Pro Wortnerův dům potom v lednu namaloval ještě další obrazy.

Petr Nikl v expozici Alšovy jihočeské galerie
Petr Nikl v expozici Alšovy jihočeské galerie | Foto: Alšova jihočeská galerie

Nikl se narodil 8. listopadu 1960 ve Zlíně, je výtvarník, hudebník, fotograf a divadelník. Jeho tvorba je protkána sociálním zájmem a hledáním smyslu současného umění. Své obrazy vystavoval například v USA, Francii, na Slovensku i v Německu.

V roce 1995 získal cenu Jindřicha Chaloupeckého, se svými divadelními performancemi vystupoval v Praze, Bruselu, Paříži, na výstavě EXPO 2005 v Aichi v Japonsku a v dalších zemích. Napsal a nakreslil devět autorských knih, z nichž mnohé obdržely významná ocenění.

Do roku 1990 tvořil stylizované zvířecí motivy, počátkem 90. let se přiklonil více k figurální malbě, která se stávala postupně reálnější a technicky propracovanější.

Kolem roku 1995 maloval portréty a o rok později reálné postavy. Od téhož roku se věnoval stylizované fotografii na různá témata.

Výstava potrvá do 24. března.

 

Právě se děje

Další zprávy